Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Från folkskola till grundskola
Antal sidor
236
Utgivningsdatum
2023-05-24
Upplaga
1
Förlag
Liber
Dimensioner
240 x 170 x 14 mm
Vikt
410 g
SAB
Ea-c:k,Em-c:k
ISBN
9789147148738
Från folkskola till grundskola : Den långa skolresan (häftad)

Från folkskola till grundskola : Den långa skolresan

Häftad,  Svenska, 2023-05-24
371
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Från folkskola till grundskola - den långa skolresan är en grundbok för kurser i
utbildningshistoria exempelvis inom lärarutbildningen. Boken skildrar omvandlingen av den svenska skolan utifrån politiska, ideologiska och ekonomiska förutsättningar och processer.

Vägen som beskrivs, från ett parallellt skolsystem mot en enhetlig och likvärdig skola, har varit lång och vindlande. Läsaren bjuds in till en färd genom den allmänna folkskolans första trevande decennier med halvtidsläsning och bristfälligt utbildade lärare, via förlängd skolplikt och införande av en samkönad högre utbildning, fram till grundskolans genomförande, läroverkens reformering och en gymnasieskola för alla.

Från att ha varit ett fattigt land i Europas norra utkant kom vårt land av många att bli betraktat som ett föregångsland, inte minst utbildningsmässigt sett. Av den svenska skola som funnits före 1950 återstod bara drygt tjugo år senare nästan ingenting. Innebar det att målet med en enhetsskola var uppnått och visionen förverkligad? Förutom en ingående skildring av den svenska skolans utveckling i ett historiskt perspektiv, problematiseras händelseutvecklingen och nyckelbesluten längs denna skolväg.

Om författaren
Matts Dahlkwist, gymnasie- och grundskollärare under åren 1975-1993, samt verksam inom lärarutbildningen sedan 1990-talet blev filosofie doktor vid Uppsala universitet 2022, då han disputerade med avhandlingen "En landsbygdens skolreform? Den geografiska dimensionen i bygget av en enhetsskola", vilken behandlar enhetsskolereformens genomförande under perioden 1928-1972 i en svensk landsbygdskontext.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Från folkskola till grundskola : Den långa skolresan
  2. +
  3. Hur marknadsskolan splittrar Sverige

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hur marknadsskolan splittrar Sverige av Petter Sandgren (inbunden).

Köp båda 2 för 650 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »