I denna åttonde upplaga (2023) har revideringar gjorts, bland annat med hänsyn till 2022 års viktiga förändringar i lagen om anställningsskydd (LAS).
Syftet med den här boken är att ge läsaren grundläggande kunskaper i arbetsrätt och den svenska modellen. I fokus för framställningen står den arbetsrättsliga lagstiftningens framväxt, arbetsmarknadens parter, medbestämmande, anställningsskydd, arbetsmiljö och skydd mot diskriminering.
Andra områden som behandlas är arbetstidsregleringen och ledighetslagstiftningen. Vidare behandlas EU-arbetsrättens inverkan på den svenska lagstiftningen.
Arbetsrätt passar som lärobok vid högskolans juridiska introduktionskurser och i andra kurser som behandlar grundläggande arbetsrätt. Ett annat användningsområde är facklig utbildning och personalutbildning för anställda som behöver grundläggande kunskaper i arbetsrätt. Instuderingsfrågor på de olika delarna underlättar inlärning och diskussion i grupper.
Sagt om boken Aktuella lagregler och rättstolkningar finns återgivna i texten. Framställningen är fylld av exempel ur verkligheten, vilket underlättar tolkning och förståelse av faktaredogörelsen utan att gå ner sig i juridiska krumbukter. Innehållsregistret och sakförteckningen är föredömligt fylliga. Varje avsnitt avslutas med tentamens- och diskussionsfrågor. Boken riktar sig till studerande på högskolenivå samt företrädare för arbetsgivar- och arbetstagarhandläggare. Tidigare upplagor bör därför bytas ut. Helhetsbetyg 4 av 5. Anderz Andersson, BTJ nr 2, 2024.
Författarna Anderz Andersson, Örjan Edström och Staffan Ingmanson är lärare och forskare vid Juridiska institutionen vid Umeå universitet.
Visa hela texten
Passar bra ihop
+
De som köpt den här boken har ofta också köpt
Övningar för kurser i arbetsrätt
av Bernard Johann Mulder, Carina Funck, Andreas Inghammar, Birgitta Nyström, Eva Schömer
(häftad).