Blod i gruset (ljudbok)
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (111.3 MB)
Språk
Svenska
Läsålder
9-12 år
Inläsare
Stefan Jakobsson
Utgivningsdatum
2022-05-07
Förlag
Alfabeta
ISBN
9789150137026
Blod i gruset (ljudbok)

Blod i gruset Ljudbok

(1 röst)
Ljudbok,  Svenska, 2022-05-07

Styckköp

109

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
Varför drömmer Lasse mardrömmar och skriker blod i gruset? 11-åriga Mats måste ta hjälp av sin klasskompis Arlene, som han inte alls kommer överens med, för att hitta svaren som alla pekar mot händelserna i Ådalen 1931.
Ända sedan Mats var liten har han varit vän med Lasse och Ing-Mari, det gamla paret i huset nere i backen. Men en kväll när Lasse vaknar på soffan skriker han av skräck och griper tag i Mats arm så hårt att det blir ett rött märke.

Varför drömmer Lasse mardrömmar? Varför skriker han om "blod i gruset"? Mats söker efter svaren i Lasses ungdom och i traktens dramatiska historia. Klasskompisen Arlene verkar veta något, men vill först inte hjälpa till. Varför är hon så arg på Mats? Och vad är det hon skriver i sin svarta bok?

Ibland som fiender, ibland som motvilliga vänner, spårar Mats och Arlene Lasses historia ändå tillbaka till en vårdag för länge sedan. Den dagen då fyratusen människor marscherade rakt in i elden från soldaternas gevär och kulsprutor.

Mats Jonsson berättar med lätt hand och stor inlevelse om hur en historisk händelse kan påverka livet för flera generationer.

"Blod i gruset är totalt superlokal och samtidigt akut allmängiltig och som sådan hans klart bästa bok hittills." Steven Ekholm, Dagens Nyheter

Blod i gruset är Mats Jonssons första kapitelbok. Han har tidigare givit ut tre kritikerhyllade serieböcker för lågstadieåldern, senast Emelie Nicklasson & jag som belönades med Norrlands litteraturpris 2015. Hans senaste bok för vuxna var den mycket uppmärksammade serieromanen När vi var samer, 2021.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Mats Jonsson