Amerikansk melankoli (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
129
Utgivningsdatum
2022-10-31
Upplaga
1
Förlag
HarperCollins Nordic
Översättare
Fredrika Spindler
Originaltitel
American Melancholy
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
192 x 130 x 16 mm
Vikt
251 g
SAB
Hce.03
ISBN
9789150970913

Amerikansk melankoli

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2022-10-31
216
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Joyce Carol Oates är kanske mest känd för sina romaner och noveller, av vilka många blivit samtida klassiker. Men hon har också alltid skrivit poesi. I Amerikansk melankoli finns några av hennes finaste dikter från de senaste decennierna. Den här samlingen, som täcker stora och små ämnen, är skriven i en omedelbar och engagerande stil, och berör både det personliga och politiska. Förlust, kärlek och minne undersöks, tillsammans med omvälvningarna i vår moderna tidsålder.

"Med den retoriska kraften i en poetisk tradition som stammar från Walt Whitman griper hos sig an ett mytologiserat USA och gör upp med skuggsidorna i frenetiskt framvällande rader." Ann Lingebrandt, Sydsvenskan

“Med ett exakt och betydelsemättat språk, smidigt översatt av Fredrika Spindler, skriver Oates om dagens Amerika, och jämför det med gårdagens. (…) Det är starkt och ödesmättat.” Nina Van Den Brink, BTJ-häftet (betyg 5 av 5)

“I dessa hälpnadsväckande nya dikter skildrar hon mänskligt lidande, sitt eget och andras, med en avväpnande fantasirik direkthet.” Chase Twichell, författare

“Det här är Joyce Carol Oates i sin enastående förmåga att se människans bräcklighet. Dikterna är både stramt koncisa och ledigt expansiva, och lättillgängliga trots sin experimentella form … en glödande, smärtsam bok full av virtuositet.” Henri Cole

Joyce Carol Oates, född 1938 i staten New York, är en av USA:s verkligt betydande författare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida amerikanska litteraturen. På HarperCollins har hon tidigare utkommit med romanerna Mitt liv som råtta (2019), som blev nominerad till Årets Bok, Natten. Sömnen. Döden. Och Stjärnorna (2022) och novellsamlingen Vackra dagar (2020).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Amerikansk melankoli
 2. +
 3. Andas

De som köpt den här boken har ofta också köpt Andas av Joyce Carol Oates (inbunden).

Köp båda 2 för 435 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Amerikansk melankoli. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vass, ömsint, hudlös och briljant
  -, 27 januari 2023

  Jag har läst flera av Joyce Carol Oates romaner, även några av hennes noveller, men poesin har gått mig förbi fram tills Amerikansk melankoli. Hennes säregna stil känns igen, och jag förvånas inte över den spännvidd hennes dikter påvisar. Några dikter är fåordiga, med bara några få rader, medan andra är mer som korta noveller. Några dikter talar inte till mig särskilt mycket, medan andra går rakt in i hjärtat.

  Jag grips av berättelsen om den lille Albert (Lille Albert, 1920), som ä... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates