Barnvakten (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
542
Utgivningsdatum
2023-08-11
Upplaga
1
Förlag
HarperCollins Nordic
Översättare
Fredrika Spindler
Originaltitel
Babysitter
Medarbetare
Bohman, Beatrice (form)
Dimensioner
38 x 208 x 141 mm
Vikt
590 g
SAB
Hceeq.01
ISBN
9789150976373

Barnvakten

(10 röster)  |  Läs 5 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-08-11
225
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Detroit, 1977. I tidningarna kretsar nyheterna kring en bestialisk seriemördare kallad Barnvakten. Hannah, hustru till en framgångsrik affärsman, bor i en av stadens välbärgade förorter och kan inte sluta oroa sig för att Barnvakten ska ta hennes egna barn. Samtidigt inleder hon en affär med en karismatisk främling, och rusig av känslan "jag har en älskare!" låter hon sig dras in i relationen och släpper snart all kontroll.

I Hannahs närhet finns också Mikey, som är insnärjd i affärer med en man med ett mörkt förflutet. Alltmedan fler bortföranden och mord chockar stadens invånare korsas dessa individers vägar på häpnadsväckande och oväntade sätt.

Barnvakten är en fängslande och briljant uppbyggd roman om kärlek och bedrägeri, lust och försoning. Det är en knivskarp skildring av det amerikanska samhällets förtryck, rasism och möjliggörandet av sexuella övergrepp som ligger obehagligt nära verkligheten. Och ibland blir det så krypande otäckt att det är svårt att andas.

"Det är otroligt skickligt berättat, den vämjeliga skräcken äter sig in även i läsaren. (…) Det är djupt obehagligt, men en viktig påminnelse om hur kvinnor kan förledas att tro att de själva har valt att bli skadade för livet." Lotta Olsson, Dagens Nyheter

"En lika plågsam som oemotståndlig resa mot avgrunden av en av samtidens absolut största författare." Betyg fem getingar. Eva Åström, Expressen Söndag

"Oroväckande, mystisk, skicklig, olycksbådande, kusligt plausibel." Margaret Atwood

"Hannahs opålitliga, elliptiska berättelse är förförisk och över tygande, som att följa någon in i en feberdröm ... [Oates] har ingen brådska med att utlösa handlingen och släpper små bitar av förskuggningar för att hålla oss på tårna." The New York Times Book Review

"Barnvakten är en spökhistoria utan spöken, men med en spänning stark nog att ge dig en hjärtattack." The New York Times Book Review

Joyce Carol Oates är född 1938 i staten New York och är en av USA:s verkligt betydande för fattare. Oates har sedan debuten 1963 publicerat ett stort antal romaner, flera novellsamlingar, skådespel, essäer, poesi och kritik. Framför allt inom prosan har Oates utmärkt sig som en av de största inom den samtida litteraturen. På HarperCollins Nordic har hon tidigare utkom mit med romanen Mitt liv som råtta (2019) som blev nominerad till Årets Bok, novellsamlingen Vackra dagar (2020), romanen Natten. Sömnen. Döden. Och stjärnorna. (2022) och diktsamlingen Amerikansk melankoli (2022).
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Barnvakten
 2. +
 3. Jävla karlar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Jävla karlar av Andrev Walden (inbunden).

Köp båda 2 för 404 kr

Kundrecensioner

Det finns 5 recensioner av Barnvakten. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En salig röra av vedervärdiga karaktärer
  Linnea Olsson , 8 april 2024

  Karaktärerna bygger bokens handling mer än vad handlingen bidrar till en bra berättelse.
  När alla händelser och personer i boken snurras samman, vilket man dessvärre räknat ut tidigt i boken att det kommer ske, så vill man nästan sluta läsa.
  Den är bara underhållande när berättelsen balanserar mot att beskriva "normala" situationer, vilket den dessvärre gör väldigt lite.
  Kapitel efter kapitel beskrivs ett kommande möte på ett hotellrum, och det blir så tjatigt och långrandigt så m... Läs hela recensionen

 2. Oates i god form
  Hans Karlsson , 31 december 2023

  Spännande om än för lång story. Gastkramande men i en elegantare miljö än vanligt. Människorna dock lika svaga och egensinniga. Mer sex än vanligt i Oates böcker

 3. Ambitiös
  Lilian Sandberg, 6 oktober 2023

  Joyce Carol Oates har alltid varit min favorit.
  Tycker dock att denna bok blir lite väl " ambitiös" i texten.
  För många ord så jag tappar lätt bort mej.
  Samtid en mycket tänkvärd berättelse, jag har dock en del sidor kvar.
  Väl värd att läsa

 4. En läsupplevelse
  Anna, 2 oktober 2023

  Om du bara klarar av att läsa om när kvinnor och barn far illa, har du en oerhört välskriven läsupplevelse framför dig. Boken ligger som ett tryck över bröstet. Du måste läsa vidare för att få det att släppa. När det väl släpper är boken slut och du känner dig lättad och fullkomligt utmattad.

 5. Besviken läsare
  Anna Jernsjö, 7 september 2023

  Har tyckt mycket om att läsa Oats, men inte denna bok, Barnvakten. Väldigt tjatig text och irrelevant miljö för oss "vanliga" kvinnor. Besviken!

Visa alla 5 recensioner

Fler böcker av Joyce Carol Oates