Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
192
Utgivningsdatum
2018-12-18
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som andra utifrån barnets bästa
Dimensioner
230 x 156 x 13 mm
Vikt
349 g
ISBN
9789151101118
Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som andra utifrån barnets bästa (häftad)

Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som andra utifrån barnets bästa

Häftad Svenska, 2018-12-18
352
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vilka olika förmåner har barn med funktionsnedsättning och deras föräldrar rätt till enligt gällande svensk lagstiftning? En grundläggande funktionshinderrättslig teori är "att leva som andra". Denna teori följer av tanken om "likhet inför lagen", som är en grundläggande allmän princip i skyddet av mänskliga rättigheter.

De rättsområden som författaren behandlar är: barnhabilitering, bistånd för livsföringen i övrigt inom socialtjänsten, vård och omsorg i omsorgsverksamheten samt vårdbidrag och andra ersättningar i socialförsäkringen.

Samtliga dessa områden presenteras i boken med utgångspunkt från vårdutövaren, socialarbetaren/handläggaren, dessas yrkeskvalitet, kompetens och skyldigheter å ena sidan samt mottagarnas, dvs. de funktionsnedsatta barnens, förutsättningar att erhålla insatserna, dessas innehåll och karaktär, myndigheternas handläggning och beslutens verkställighet å andra sidan.

Boken avslutas med en jämförelse mellan de olika insatserna utifrån likheter och skillnader. Den metod som används är dels deskriptiv/informativ, dels rättsteoretisk. De teorier som ligger till grund för jämförelsen är den funktionshinderrättsliga teorin om "att leva som andra" och den barnrättsliga teorin om "barnets bästa".

Lotta Vahlne Westerhäll är professor emerita i offentlig rätt med särskild inriktning på socialrätt. Hon har i sin forskning ägnat sig åt många delar av den offentliga rätten men främst socialförsäkringsrätten, socialtjänsten och hälso- och sjukvården samt EU-rätten på dessa områden.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Funktionshinderrätt för barn : - Att leva som andra utifrån barnets bästa
  2. +
  3. Vanskligt och kort : om våldshändelser bland unga på institution

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vanskligt och kort : om våldshändelser bland un... av David Wästerfors (häftad).

Köp båda 2 för 673 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Lotta Vahlne Westerhäll