Praktisk vetenskapsteori för lärare (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2021-08-10
Upplaga
1
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Dimensioner
210 x 148 x 14 mm
Vikt
328 g
SAB
Ddc
ISBN
9789151106854
Praktisk vetenskapsteori för lärare (häftad)

Praktisk vetenskapsteori för lärare

Häftad,  Svenska, 2021-08-10
383
  • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Den här boken handlar om vad vetenskap är och är tänkt att hjälpa lärare att förstå och kritiskt reflektera över hur forskning kan bidra till att utveckla, utforma och utvärdera undervisningen.

Skolan ska vila på vetenskaplig grund, men vad innebär det i praktiken? Hur kan läraren förstå, värdera och använda forskning i sin profession? Hur kan forskning användas för att designa undervisning, material och lärmiljöer? Och hur kan läraren systematisera och dokumentera sina didaktiska val i klassrummet baserat på forskning?

Det är viktigt att kunna bedöma om och när ett visst forskningsresultat är relevant för lärares verksamhetsnära frågor. Kunskaper i vetenskapsteori gör det möjligt för lärare att reflektera över professionen och lärarrollen - och kanske inte minst över hur kunskap produceras i samhället, får status som "fakta" och därmed hamnar i skolans läromedel och kursplaner.
Lärare som kan mer om vetenskaplig kunskap och forskningsprocessen får också ökade möjligheter att tillsammans med kollegor ta ställning till forskningsresultat och underbygga sina didaktiska val. På så sätt utvecklas ett slags vetenskapligt förhållningssätt till läraryrket.

Författarna Åke Grönlund, Anna-Lena Kempe och Matilda Wiklund har alla lång erfarenhet av undervisning och av forskning som rör läraryrket.

Åke Grönlund är professor i informatik vid Örebro universitet. Han har tidigare varit lärare och studierektor inom grundskolan, huvudsakligen på högstadiet. Åkes forskning handlar om människors förhållande till teknik i olika sammanhang.

Anna-Lena Kempe är docent i didaktik vid Stockholms universitet och specialiserad på att analysera, organisera och designa villkor för lärande i olika sammanhang. Hon har i sin forskning ett särskilt intresse för multimodal kommunikation.

Matilda Wiklund är docent i pedagogik vid Stockholms universitet och har under lång tid arbetat med lärarutbildning vid Örebro universitet. Hennes forskning rör relationer mellan utbildning och medier, bland annat digitalisering inom utbildning.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Praktisk vetenskapsteori för lärare
  2. +
  3. Vetenskapsteori för lärarstudenter

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vetenskapsteori för lärarstudenter av Ulf Brinkkjaer, Marianne Høyen (häftad).

Köp båda 2 för 712 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna