Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
200
Utgivningsdatum
2022-11-03
Upplaga
3
Förlag
Gleerups Utbildning AB
Originaltitel
Läroplansteori och didaktik, 3 uppl
Dimensioner
228 x 155 x 20 mm
Vikt
368 g
SAB
Eab
ISBN
9789151108841
Läroplansteori och didaktik (häftad)

Läroplansteori och didaktik

Häftad, Svenska, 2022-11-03
386
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Läroplansteori och didaktik är två delar av det vetenskapliga ämnet pedagogik. Läroplansteorins grundläggande fråga är ?Vad räknas som kunskap?? Det är en fråga som ständigt är utsatt för omprövning och debatt. En fråga som ofta väcker känslor och som aldrig kommer att få ett slutgiltigt svar. Lika omdebatterad är didaktikens grundläggande fråga om hur kunskaper, värden och erfarenheter ska organiseras i konkreta undervisnings- och lärandesituationer. 

I den här boken belyser författaren dessa två breda frågeställningar ur ett flertal olika aspekter. Som en röd tråd löper insikten att det vi håller för sant i frågor om utbildning och lärande förändras historiskt över tid och varierar geografiskt, beroende på varje lands egna historiska, sociala och kulturella traditioner. 

I bokens tredje upplaga har bland annat ett nytt kapitel om skolans likvärdighet och olika typer av läroplaner tillkommit. Här finns även en guide för lärares didaktiska analyser som bygger på analyser av den aktuella läroplanen. Texten om olika kunskapsinriktningar har utökats och berörs nu i flera kapitel. 

Boken avslutas med ett avsnitt som visar på hur varje läroplan mer eller mindre medvetet grundas på antaganden om ett visst medborgarideal. Kapitlet är en påminnelse om den viktiga roll som skolan har i samhället för att upprätthålla och utveckla demokratin.

 Ninni Wahlström är professor i pedagogik, verksam på Institutionen för didaktik och lärares praktik vid Linnéuniversitetet. Hennes forskning handlar om utbildningspolicy och läroplaner i relation till konsekvenser för undervisning i klassrum och barngrupper, utifrån läroplansteoretiska, didaktiska och utbildningsfilosofiska perspektiv. 

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Läroplansteori och didaktik
  2. +
  3. Förskolans demokratifostran, 2 uppl : i ett föränderligt samhälle

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förskolans demokratifostran, 2 uppl : i ett för... av Solveig Hägglund, Annica Löfdahl Hultman, Nina Thelander (häftad).

Köp båda 2 för 607 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Ninni Wahlström