Svarta nejlikan : Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
373
Utgivningsdatum
2009-03-12
Upplaga
1
Förlag
Bokförlaget Prisma
Dimensioner
215 x 143 x 30 mm
Vikt
640 g
SAB
Obak,Lz Edelstam, Harald
ISBN
9789151852614

Svarta nejlikan : Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2009-03-12
169
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Svarta nejlikan – diplomaten Harald Edelstam – handlade alltid i första hand som medmänniska, i andra hand som diplomat. Vad drev honom, och varför var han så hemlighetsfull om sina insatser?

Svarta nejlikan är framför allt en skildring av Edelstams betydelse som diplomat och förkämpe för humanismen. Hans mod och civilkurage lyfts fram, men också hans medkänsla och reflexmässiga vilja att hjälpa utsatta och förtryckta människor. Hans stora mod gränsade ibland både till omdömeslöshet och till dödsförakt.
Den svenska utrikesförvaltningen är en hierarkisk organisation där en attaché ska veta sin plats, men Edelstam tycks redan från den första dagen ha bestämt sig för att aldrig dagtinga med sitt samvete och sin övertygelse – alldeles oberoende av vad hans chefer och de diplomatiska instruktionerna säger. Det finns ett drag av fatalism hos den rastlöse Harald Edelstam, som om han sökte den yttersta gränsen. Det är säkerligen inte någon tillfällighet att han i tidningsskriverier fått epitet "diplomatins James Bond".

Om Raoul Wallenberg, en annan aktivist inom den svenska diplomatiska kåren, har det skrivits ett tjugotal böcker. Om Harald Edelstams gärning finns inte en enda. Mats Fors tecknar ett porträtt av en man som ständigt, och med fara för sitt eget liv, rörde sig i händelsernas centrum – i andra världskrigets Berlin, i det av Nazityskland ockuperade Norge, i stalinismens Polen, folkmordets Indonesien, dödsskvadronernas Guatemala och i militärjuntans Chile.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Svarta nejlikan : Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion
 2. +
 3. Lasse Åberg : Samlade fragment ur ett spretigt liv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Lasse Åberg : Samlade fragment ur ett spretigt liv av Lasse Åberg (inbunden).

Köp båda 2 för 268 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svarta nejlikan : Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En faktaspäckad upplevelse
  Morran (Medvägaskogen), 12 februari 2018

  Harald Edelstam(svarta nejlikan) en doldis idag, beskrivs i boken Natt över Oslo som en man i Raoul Wallenbergs anda. Som läsare känner du av den paranoida stämningen i Oslo efter att tyskarna ockuperat staden. Inte ens på natten kan man slappna av. Det är då de kommer och knackar på dörren. Många lider av sömnlöshet.
  Det som Mats Fors fokuserar på är det som händer i centrala Oslo runt och i Gestapos högkvarter. Han skriver detaljerat även om motståndsrörelsen. Boken är faktaspäckad, det... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Mats Fors