Abella & Kapten: Vilse i stormen (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Läsålder
6-9 år
Antal sidor
28
Utgivningsdatum
2020-12-07
Upplaga
1
Förlag
Vildhallon
Medarbetare
Anckers, Linnea (form)
Illustratör/Fotograf
Linnea Anckers
Dimensioner
310 x 220 x 8 mm
Vikt
357 g
SAB
Hcf
ISBN
9789151912738

Abella & Kapten: Vilse i stormen

(3 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2020-12-07
134
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
ABELLA & KAPTEN: VILSE I STORMEN:
NY BARNBOK SKAPAR SAMTAL OM SVÅRA ÄMNEN

Först ville han få män att prata med andra män, tillsammans med samhällsaktivisten Ida Östensson. Nu är författaren Thor Rutgersson tillbaka med en barnbok som ska få föräldrar att prata med sina barn - om ämnen som kan vara svåra att närma sig på egen hand. Så här säger han, om den nya boken:

"När Ida och jag skrev "Allt vi inte pratar om" var det med fokus på det manliga samtalet, men faktum är att vi pratar alldeles för lite överlag, i samhället. Barn har många frågor och tankar om död, sorg och ensamhet - och det skrämmer många föräldrar, som kanske då känner en press att ha "de rätta svaren". Men det är samtalet i sig, som är viktigt."

Thor Rutgersson har länge skrivit om svåra ämnen. I flera år har han föreläst runtom i Sverige, med utgångspunkt i boken "Inställt pga Panik" - en skönlitterär bok om psykisk ohälsa. Thor förklarar:

"Det som skaver, som känns obehagligt, det är egentligen inte så farligt som vi tror. Det är när vi inte pratar om saker som de växer och blir värre. När vi inte kan prata om hur vi mår eller vad vi behöver. Och jag tror att det där börjar redan i barndomen. Med vår nya bok vill vi hjälpa till att skapa naturliga ingångar för viktiga samtal, så att det inte blir krångligt eller laddat."

Linnea Anckers är illustratör och formgivare. Det är hon som har gett liv åt karaktärerna och händelserna i boken. Linnea berättar:

"Abella & Kapten: Vilse i stormen, är ett sprudlande och fantasifullt äventyr med spöken, krokodiler och apor. Samtidigt är det en intim historia om sorg, saknad och ensamhet. Jag har försökt fånga allt av det i mina illustrationer, utan att vara för självförklarande - bilderna ska vara med för att väcka ens egna tankar och fantasi "

Abella & Kapten: Vilse i stormen är en barnbok för barn i åldrarna 6-9. Men även yngre och äldre barn kan få ut något av berättelsen. Linnea förklarar:

"Vi har gjort en omfattande testomgång där föräldrar och barn har fått läsa boken tillsammans. För barn som är runt fyra eller fem är det en spännande historia med färgglada bilder - och eventuellt får de med sig vissa delar av symboliken. För barn mellan sex och tio blir berättelsen dock något mer. Då kommer precis de där diskussionerna och samtalen vi vill skapa - om exempelvis vänskap, ensamhet, krig, flykt och sorg."

Abella och hennes pappa har flytt från ett annat land. Nu ska Abella börja i en ny skola där alla redan känner varandra. Abella blir ensam på rasterna - men sedan träffar hon Måns. När det regnar för mycket för att leka utomhus hälsar de på Måns morfar, som är sjökapten. Han berättar en historia om när han var ensam och vilse på havet. För att lyckas ta sig hem igen behövde han hitta nya och osannolika vänner. Thor, igen:

"Själva berättelsen som Kapten berättar för Abella och Måns, den är baserad på historier som min morfar berättade för mig när jag var liten. Min morfar var fantastisk på att hitta på. Det har betytt otroligt mycket för mig."
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Abella & Kapten: Vilse i stormen
 2. +
 3. Resan till Interversum

De som köpt den här boken har ofta också köpt Resan till Interversum av Maria Frensborg, Tomu, Yumi (inbunden).

Köp båda 2 för 183 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Abella & Kapten: Vilse i stormen. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Den här boken ska man inte ha bråttom med.
  Jenny , 3 mars 2021

  Den här boken ska man inte ha bråttom med. Det finns mycket från handlingen att diskutera med ditt barn med ämnen som sorg, krig, ensamhet, flykt, rädsla och vänskap. Måns morfar, "Kapten", berättar historier för barnen Abella och Måns om tidigare äventyr som erbjuder livsviktiga lärdomar och erfarenheter. Den muntliga traditionen är essentiell i ett samhälle och vi behöver ta tillvara på den kunskap som finns och föra den vidare.

  Det roliga med att läsa med eller för sitt barn är s... Läs hela recensionen

 2. Äventyr med svåra ämnen
  Stinas_boksida, 25 februari 2021

  Abella och hennes pappa har flyttat till Sverige från ett annat land. Hon tycker allt är konstigt. Människorna ser konstiga ut, gatorna har konstiga namn.

  Nu är det dags att börja skolan. Abella är nervös.
  Det är först sista rasten någon kommer fram till henne. Det är Måns, som kommer fram och frågar om de ska hitta på något efter skolan.

  De förstår varann då de båda förlorat en förälder.

  De går till Måns morfar som bor på en båt. Här får de höra många berättels... Läs hela recensionen

 3. Fin bok om allvarliga ämnen på ett lättsamt sätt

  Gustav 10 år:
  Vi läste Abella & Kapten Vise i stormen. Den handlar om en flicka och hennes pappa som flytt. De känner ingen där de kommit. Abella får en kompis som heter Måns. Ingen vill prata med Måns för hans pappa har dött. Jag tror att man kanske inte vet vad man ska säga. Det är dumt. Abellas mamma finns inte heller. De går till Måns morfar. Han är sjökapten och bor på en båt. Han är... Läs hela recensionen

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Thor Rutgersson