Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
272
Utgivningsdatum
2019-11-11
Upplaga
1
Förlag
Drängahuset Handelsbolag
Dimensioner
281 x 228 x 23 mm
Vikt
1306 g
SAB
Ia
ISBN
9789151925998
Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år (inbunden)

Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Inbunden,  Svenska, 2019-11-11
289
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år Kan levereras innan julafton
Stilhistoria är en särskilt spännande sorts historia. En historia utan kungar och krig; en historia om föremålen vi omgett oss med och hur de ändrat sig under tidernas lopp.

Följ med på en hisnande resa från Mesopotamiens och Egyptens kulturer genom Grekland och Rom, möt kelter och germaner, fångas av medeltidens uttryck, antikens pånyttfödelse under renässansen och nyklassicismen och in i den moderna tidens teknik och framsteg med 1800-talets nystilar och 1900-talets modernism och postmodernism.

Människan har i alla tider utnyttjat sina ägodelar och sin miljö for att uttrycka sig själv och visa sitt inflytande. Prakt var makt både i slott och bondehem. Och allt vi omger oss med är laddat med symboler. Man kan lära sig tolka olika koder och vad föremålen och miljöerna berättar. En del föremål blir till och med symboler för sin tid.

Vad som är vackert och fult har diskuterats i århundraden. Skönhetssinnet anser en del vara inlärt och bero på klasstillhörighet. Andra menar att det kanske är som med musikalitet. En del människor har helt enkelt en större förmåga att se proportioner, färg och form och utnyttja sina sinnen. Det kanske till och med är en fördel att skrapa bort lite kulturell fernissa.

Är det kanske så att vi gärna ser äldre tider i svartvitt, både bildligt och bokstavligt? Men stilhistorien är färgrik! Antikens skulpturer! Regalskeppet Vasa! Och folkkonsten! Och hur var det egentligen med den bleka, blonda svenska heminredningen? Fanns den?

Historia flyter lätt ihop till ett grått "förr", men en stilhistorisk resa ger krokar att hänga upp minnet på. Då kan vi upptäcka spår från tidigare stilar i allt vi använder varje dag, i kläder och mode, i bilar och mobiltelefoner, i möbler och serviser, i frisyrer och tatueringar och i språk och beteende. Många av de former vi umgås med har mejslats fram genom århundraden, ja årtusenden. Olika typer lyfts fram i olika tider och varje tid sätter sin prägel och knorr på formerna.

Alla Tiders Stil ger de långa linjerna, men dyker också ner i detaljer som vi känner igen idag. Den är illustrerad med 575 bilder där kvinnor tar plats på ett självklart sätt. I stilhistorien är det lättare att se kvinnorna - om man bemödar sig och även inkluderar en del områden, som annars brukar lämnas utanför.

Eva Atle Bjarnestam har tidigare skrivit De formade 1900-talet och IKEA design och identitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år
 2. +
 3. Ett hem : Carl och Karin Larssons värld

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ett hem : Carl och Karin Larssons värld av Elsa Billgren, Ulrika Ewerman (kartonnage).

Köp båda 2 för 508 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Alla tiders stil : yta och djup i stilhistorien under 3500 år. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Entusiasmerande och medryckande
  Holger , 15 februari 2022

  Att beskriva de dominerande stilarna under olika tidsperioder och hur de yttrar sig inom olika discipliner som t.ex. arkitektur, inredning, konst, mode, bruksföremål etc. är ingen lätt uppgift. Det har Eva Atle Bjarnestam lyckats med på ett imponerande sätt. I boken "Alla tiders stil" beskriver hon utvecklingen av olika stilar på ett entusiasmerande och medryckande sätt. Hennes lättlästa text är dessutom rikt illustrerad med fantasieggande bilder. En imponerande bok som jag varmt kan rekommendera.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva Atle Bjarnestam

 • De formade 1900-talet : design A till Ö

  Eva Atle Bjarnestam

  Btj, Sambindningen: "Boken ger en god överblick över ett ofta svåröverskådligt material och framför allt presenteras omfattande fakta i samlad form, dessutom på ett lättillgängligt språk och i ledig stil. --- Boken fyller ett stort behov.&quo...

 • IKEA : design och identitet

  Eva Atle Bjarnestam

  BTJ 2009:24 (Recensionsservice för Sveriges bibliotek) : --- och i denna gedigna volym får hela IKEA-konceptet en genomlysning. --- Boken är uppbyggd kring decennier med inledande kultur-/samhällsöversikter. Var tidsperiod har sin inriktning, så h...