Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
336
Utgivningsdatum
2020-06-10
Upplaga
1
Förlag
Karthaken
Medarbetare
Arvidsson, Rikard (form)
Dimensioner
205 x 132 x 26 mm
Vikt
480 g
SAB
Hc
ISBN
9789151951614
Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri (häftad)

Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri

(3 röster)  |  Läs 2 recensioner
Häftad, Svenska, 2020-06-10
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
 • Ladda ned och läs i Bokus Reader.
  129
Visa alla 1 format & utgåvor
Det är 1600-tal. Jacob Länger och hans äldre bröder har i åratal drömt om att uppföra en kalkugn på sina ägor i Hellvi på norra Gotland. Tillstånd beviljas endast av den abdikerade men ännu inflytelserika Drottning Kristina eller av hennes krigiske kusin Karl X Gustav, ständigt på nya fälttåg.

Berättelsen börjar ett halvsekel tidigare med att Jacobs farföräldrar lämnar ett utsatt isolerat läge vid havsstranden vid Sankt Olofsholm för att köpa Längers gård längre upp i Hellvi socken. Danskarna behärskar fortfarande Gotland och endast några enstaka ämbetsmän har rätten att bränna kalk för export.

Boken vänder sig till historieintresserade gotlandsvänner och till alla som gillar verklighetsbaserade skildringar kryddade med inslag av fiktion.

Lars Gunnar Norén föddes på Lilla Essingen i Stockholm 1957, bor numera i Årsta och är verksam som lantmätare. Släktforskning ledde till insikter om en spännande lokalhistoria på ön under tidigmodern tid.

-Jag ville komma historien in på livet och försöka förflytta mig till 1600-talet. Historiestudier och omfattande research gav mig modet att skriva.

Generationer avlöser varandra på Längers och alla i familjen är inte lika motiverade att påta i jorden, Visbys lockar och en familjekonflikt hotar. Svenskarna stärker greppet runt Östersjön och återtar ön efter sekler av danskt styre, dock utan vapenskrammel.

Kring mitten av seklet föds det för få barn på Längers och bristen på drängar och pigor gör det svårt att hålla jordbruk, fiske, stenbrytning och tingsåtaganden igång. Olycka och sjukdom skärper läget ytterligare, gamar kretsar kring egendomen och armodet hotar. Kloka familjemedlemmar talar klarspråk och bidrar till att utvecklingen sakta vänder åt rätt håll.

Somliga kalkpatroner investerar andras pengar i ständigt nya projekt. Några tar sig vatten över huvudet vilket öppnar möjligheter för en del gutar att skaffa andelar i bruken och ta del av utvecklingen samtidigt som de behåller en fot i det tunna jordlagret.

Möt folket på Längers och deras grannar i vardag och fest, vänskap, svek, framgång och olycka, allt i en historisk kontext som inte begränsas till lokala skeenden. Bevittna lägersmål, mordbrand, människorov och dråp och följ utgången på efterföljande ting. Läs om gudlösa präster riskfyllda sjöfärder.

Det finns en öppning mot nästa bok i en planerad trilogi.

Stor möda har lagts på research, gestaltning och miljöbeskrivningar.

»En välskriven och fängslande text. Idén att skriva om just den epoken är tilltalande, inte så mycket är skrivet om den tiden.«

Gotlands Museum
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri
 2. +
 3. Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden

De som köpt den här boken har ofta också köpt Krig och fred i kalkland : spåren av några gotl... av Lars Gunnar Norén (häftad).

Köp båda 2 för 478 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Det bleka guldet : en roman om en gotländsk släkt i ljuset av 1600-talets kalkindustri. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Läsvärd
  Olle, 20 september 2021

  Egentligen har jag inget intresse för dåtidens Gotland men då jag blev rekommenderad boken beslöt jag att ge den en chans.
  Debutroman har jag förstått, icke desto mindre mycket välskriven med ett språk som flyter lätt. Historien och karaktärerna är spännande. Som sagt inte intresserad av Gotlands historia men imponeras av researcharbetet författaren lagt ned. Bra start på författarkarriären.

 2. Det bleka guldet
  aalandin, 5 januari 2021

  Trevlig läsning om kalkindustrins början i romanform från 1600 talets bonde-
  samhälle från min hembygd Hellvi. En historisk roman som sätter igång fantasin om de större gårdarnas liv och leverne. Gårdsnamnen är i högsta grad levande. Bra research arbete! Enda tråkiga med boken är bondkvinnans död av ett getingstick!

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Lars Gunnar Norén

 • Krig och fred i kalkland : spåren av några gotländska familjer i den karolinska tiden

  Lars Gunnar Norén

  Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gård i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten. Kalk...

 • Krig och fred i kalkland

  Lars Gunnar Norén

  Nils Länger återvänder till Gotland efter en förlisning. Hemma i Hellvi finner han en gård i sorg efter modern som just dött. Provinsen är som i alla tider strategiskt viktig och danskarna kämpar för att återta ön från den svenska stormakten. Kalk...