Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Serie
Fackteologi
Antal sidor
232
Utgivningsdatum
2022-10-31
Upplaga
1
Förlag
Verbum AB
Originaltitel
Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan.
Dimensioner
210 x 148 x 12 mm
Vikt
382 g
ISBN
9789152639238
Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan. (häftad)

Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan.

Häftad,  Svenska, 2022-10-31
419
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan. Kan levereras innan julafton
Inom Svenska kyrkan talas idag ofta om vikten av att rekrytera ideella medarbetare. I en tid då de ekonomiska resurserna minskar blir det viktigt att på nytt arbeta med människors engagemang. Vi har vant oss vid att de anställda medarbetarna är många, men hur och varför växte de stora arbetslagen fram?

Detta är en bok om hur lekmannamedarbetare kom att bli en naturlig del av den församlingsverksamhet som utvecklades under 1900-talet inom Svenska kyrkan. Vilka var det som trädde in som aktiva medarbetare vid sidan av prästerskapet i kyrkoförsamlingarna? Hur förändrades gruppens sammansättning under ett sekel då både kyrka och samhälle omvandlades i grunden?

I boken Medarbetare får vi följa hur ett aktivt lekfolk alltmer kom att bli bärare av en kyrklig söndagsskola och vardagsverksamhet för barn, ungdomsverksamhet och en församlingsbaserad diakoni. Till en början skedde dessa insatser på ideell basis. Med tiden kom de anställda medarbetarna att bli allt fler. I denna bok beskrivs och analyseras detta förändringsförlopp. 

Bokens författare argumenterar för att detta förlopp i grunden förändrade Svenska kyrkan som organisation. Svenska kyrkan blev en hybridorganisation där den offentliga sektorns särdrag kom att leva sida vid sida med ?tredje sektorns? kännetecken.

Boken vänder sig till anställda och förtroendevalda inom Svenska kyrkan som vill reflektera över kyrkans rekrytering av ideella medarbetare utifrån ett historiskt perspektiv.

Erik Sidenvall är stiftslektor i Växjö stift och adjungerad professor i kyrkohistoria vid Centrum för teologi och religionsvetenskap, Lunds universitet.

Boken är en del av Svenska kyrkans forskningsserie som publicerar kyrko- och samhällsrelevant forskning som har genomgått en peer review process.

 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Medarbetare : En historia om organisation och lekfolksuppdrag i Svenska kyrkan.
 2. +
 3. Utanför verkligheten : en handbok för resor i medvetandet

De som köpt den här boken har ofta också köpt Utanför verkligheten : en handbok för resor i m... av Roger Gotthardsson (häftad).

Köp båda 2 för 652 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Erik Sidenvall

 • Så är det inte hos er : kyrkligt ledarskap i organisationsteoriernas värld

  Erik Sidenvall, Cecilia Wejryd, Joel Halldorf, Sune Fahlgren

  Vad är egentligen ett gott ledarskap? Kyrkan har en lång tradition av reflektion över ledarskap. Men i vår tid har teologerna varit tysta om detta - vilket riskerar att nya ledarskapsmetoder kolliderar med kyrkors och församlingars självförståelse...

 • Cultures in Conflict

  Alexander Maurits, Johannes Ljungberg, Erik Sidenvall

  This book includes studies of main conflict areas in modern Western societies where religion has been a central element, ranging from popular movements and narratives of opposition to challenges of religious satire and anti-clerical critique. Spec...