Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
352
Utgivningsdatum
2021-11-25
Förlag
Ex Tenebris
Översättare
Thomas Andersson
Originaltitel
Cynical theories
Dimensioner
245 x 170 x 30 mm
Vikt
652 g
SAB
O,Ddcs
ISBN
9789152701300
Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla (inbunden)

Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-11-25
228
 • Finns i lager! Skickas inom 1-2 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Har du hört att ord kan utgöra våld eller att vetenskap är sexistisk? Har du läst att vissa människor inte borde utöva yoga eller laga kinesisk mat för det är kulturell appropriering? Eller fått höra att det kan vara hälsosamt att vara överviktigt, att det inte finns något sådant som biologiskt kön eller att bara vita människor kan vara rasistiska? Är du förvirrad av dessa idéer och undrar över hur de så framgångsrikt lyckats utmana det västerländska samhällets sunda förnuft?

Helen Pluckrose och James Lindsay berättar hur tillämpad kritisk teori, den dogmatiska lära som ligger till grund för dessa idéer har utvecklats - från det rudimentära ursprunget i fransk postmodernism och Frankfurtskola till dess förverkligande inom aktivistiska akademiska discipliner.

Idag kan dessa teorier kännas igen lika mycket genom deras manifestationer, som t ex cancel culture, deplatforming och uthängning i sociala media, som av dess principer, vilka alltför ofta omfamnas som oproblematiska självklarheter i media: kunskap är en social konstruktion, vetenskap och förnuft är verktyg för förtryck eller all mänsklig interaktion handlar ytterst om förtryckande maktutövning, och ord är farliga.

Författarna varnar för den okontrollerade spridningen av dessa idéer sprungna ur motupplysningen, eftersom de utgör ett hot - inte bara mot den liberala demokratin - utan även mot moderniteten i sig och dess humanistiska och vetenskapliga landvinningar. Samtidigt som de erkänner behovet av att ifrågasätta självgodheten hos dem som anser att vi redan skulle ha uppnått ett rättvist samhälle fullt ut, visar Pluckrose och Lindsay hur aktivisterna ofta gör betydligt mer skada än nytta. Inte minst för just de marginaliserade grupper som de påstår sig företräda. Författarna gör också reda för den alarmerande inkonsekventa och intoleranta moral som förespråkas.

Endast genom en korrekt förståelse av dessa idéers innehåll och framväxt kan de som värdesätter vetenskap, förnuft och konsekvent liberal etik, med framgång utmana denna destruktiva och auktoritära ortodoxi inom akademin och samhället i stort
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla
 2. +
 3. Kriget mot kroppen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kriget mot kroppen av Erik Hemmingsson, Stina Wollter (inbunden).

Köp båda 2 för 457 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Cyniska teorier : så görs allt till en fråga om ras, genus och identitet - och blir skadligt för alla. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Bästa boken på länge
  qualitas, 15 februari 2022

  Klart och tydligt om ett aktuellt och i Sverige växande ämne. Till skillnad mot andra böcker i liknande kategorier är denna bok dessutom lättläst.

 2. Tipsa om den till alla som du känner
  Peter, 7 februari 2022

  En lysande genomgång för att förstå de teorier och ideologier som ligger bakom mycket av dagens samhälls- och kulturpolitiska debatt, och politiska beslut som fattats inom många områden.

 3. Oundviklig och (o)roande
  M, 25 januari 2022

  Närmast obligatorisk läsning om man skall förstå samhällsdebatten nu. Är man dessutom verksam inom skola/universitet är den absolut obligatorisk. Faktum är att förordet - som man brukar hoppa över ofta - i sig innehåller en god ingång till det svenska debatt läget. KLart intressanta och roande exemplifieringar ges.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av författarna