Lundin Oil och sanningen om södra Sudan (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
292
Utgivningsdatum
2023-09-01
Förlag
Ethno Press
Dimensioner
225 x 144 x 23 mm
Vikt
552 g
SAB
Qz Lundin Oil,Kpbb.6
ISBN
9789152728062
Lundin Oil och sanningen om södra Sudan (inbunden)

Lundin Oil och sanningen om södra Sudan

(2 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2023-09-01
255
 • Skickas från oss inom 1-2 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Lundin Oil och sanningen om södra Sudan Kan levereras innan julafton
Vid millennieskiftet började det svenska bolaget Lundin Oil leta efter olja i södra Sudan. Krig pågick i området sedan 1983. När Lundin Oil etablerade sig i den lilla byn Rubkona i södern blev det nödvändigt att anlita militärt beskydd. Därmed blev bolaget delaktigt i kriget utan att dåvarande vd Ian Lundin riktigt förstod konsekvenserna av det. I strikt mening handlade inbördeskriget om att en gerilla vid namn SPLA bekämpade regeringen i Khartoum genom att erövra områden i den södra delen av landet och upprätta eget styre där. Men kriget var mycket komplexare än så. Det rådde ingen enighet bland människorna i södern gällande krigets målsättning. Det fanns en mängd väpnade miliser vars befälhavare hade helt egna idéer om hur kriget skulle bedrivas och på vilket sätt det gick att berika sig på det. Lundin Oil hade en oljerigg, alltså ett borrtorn med tillhörande utrustning, på en plats cirka sju mil från byn Rubkona. Det var ett landskap som översvämmades av vatten delar av året, då gick det inte att ta sig fram med landfordon. Lundin lät då bygga en väg men det projektet avbröts på grund av strider i området. När vägen äntligen blev klar publicerade en brittisk kristen organisation vid namn Christian Aid en rapport 2001 där Lundin Oil anklagades för att ha medverkat till att människor hade fördrivits från sina hem och till och med dödats för att möjliggöra vägbygget. En svensk åklagare bestämde sig för att inleda en förundersökning gällande medhjälp till folkrättsbrott. I början av 2023 kom beskedet att rättegången ska starta i september och sannolikt pågå i två år. Det blir en unik process i svensk rättshistoria. Boken "Lundin Oil och sanningen om södra Sudan" berättar hela den fascinerande historien om oljebolaget och om Ian Lundin personligen. Författaren Bengt G Nilsson anses vara den största kännaren med den bredaste kunskapen om just det här ämnet. Han är kallad som vittne i rättegången. 
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Lundin Oil och sanningen om södra Sudan
 2. +
 3. Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför nästa

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tankar efter en pandemi : och lärdomarna inför ... av Anders Tegnell, Fanny Härgestam (inbunden).

Köp båda 2 för 474 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Lundin Oil och sanningen om södra Sudan. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lundin oil
  World traveller, 26 september 2023

  Intressant bok om bakgrunden till den rättegång som pågår nu och i flera år framöver mot bla. Ian Lundin. Boken är välskriven och Bengt G Nilsson var antagligen den enda journalisten som verkligen befann sig på plats och han kommer senare också vittna i rättegången. En aning komplicerat med olika miliser som byter sida och namn men jämna mellanrum, men helt klart en intressant bok om en för dom flesta helt okänd del av Afrika.

 2. Konflikten är komplicerad.
  Lars Kronqvist, 25 september 2023

  Sudan verkar vara ett konfliktfull område sen länge.
  Bengt Nilssons bok visar tydligt hur länge konflikterna pågått och hur komplicerade konflikterna är.
  Boken kan läsas som en partsinlaga i en pågående rättegång mot Lundin Oil eller som en fristående sammanställning av flera års intresse för området.
  Bengt N var där redan på 1970 talet och har länge haft intresse av området vilket ger en bra överblick som han förmedlar i boken.
  Rekommenderar boken till alla som är intresserad... Läs hela recensionen

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Bengt G Nilsson