Libretto till öknen (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
180
Utgivningsdatum
2022-04-25
Förlag
Garabed Hakopian
Översättare
Garo Hakopian, Dixie Ericson
Medarbetare
Hakopian, Garo (red.) / Ericson, Dixie (red.)
SAB
Hc.03
ISBN
9789152729045
Libretto till öknen (häftad)

Libretto till öknen

Häftad Svenska, 2022-04-25
192
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Poeten med kriget som personlig fiende
I diktsamlingen Libretto till öknen gör den berömda armeniska poeten Sona Van upp med kriget, Gud och historien. Den första av henne på svenska.
Dödens skugga rör sig hela tiden ondskefullt i undertexten till hennes diktning - folkmordet på armenier och andra kristna minoriteter i Ottomanska riket under första världskriget. En massaker i den nya turkiskhetens tecken och vid namns nämnande straffbart i Turkiet av idag.
Armenier mördades brutalt mitt i vardagen. Kvinnor, barn och åldringar drevs ut på helvetesmarscher mot en plågsam död. Illdåd som då och då går i dagen i Vans brett upplagda poesi, där huvudscenen, öknen, är ett enda benhus. I hennes diktning uppenbarar sig den uråldriga armeniska kulturens ikoniska verk och konstnärer. Men hon lyckas också få till en stark samtidkänsla med nedslag i den amerikanska och europeiska kulturens tyngsta namnflora. Amerikanska medier och Hollywood platsar där. Liksom ozonlagrets uttunning, kärnkraftverkskatastrofer och aztekiska krigare. För att inte tala om katten Pablo.
Sona Van går till verket med en oemotståndlig episk energi och med ett uttalat kvinnligt perspektiv. Kriget, de stridslystna männens blodiga uniformsparty, dyker ständigt upp. Dessa satans krig, på krig, på krig med likhögar av soldater och civila, meningslöst lidande, våldtagna kvinnor med stympade sköten, sprängda spädbarn vars liv stulits av krigsherrarna. Där Gud kniper käft - någonstans. I olag är historien som ständigt upprepar sig, menar Sona Van. Hon ser kriget som sin personliga fiende: hon vill förpassa det till skamvrån - för evigt.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Libretto till öknen
  2. +
  3. Satansverserna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Satansverserna av Salman Rushdie (pocket).

Köp båda 2 för 261 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »