Svensk-rysk samhällsordbok : juridik, förvaltning, ekonomi, civilsamhälle, media (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
456
Utgivningsdatum
2023-02-10
Upplaga
3
Förlag
Interword
Dimensioner
210 x 148 x 26 mm
Vikt
725 g
SAB
Fc(x),Fma(x)
ISBN
9789152752630

Svensk-rysk samhällsordbok : juridik, förvaltning, ekonomi, civilsamhälle, media

(3 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2023-02-10
451
  • Skickas från oss imorgon
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 1 format & utgåvor
Drygt åttahundra artiklar har lagts till i den nya upplagan av ordboken som speglar vokabulären inom svensk rätt, offentlig förvaltning, näringslivet, arbetsmarknadsrelationer, det civila samhället, klimatskydd, migrationsfrågor, utbildningsväsendet m.m. Boken har en utpräglad karaktär av översättarens och studerandens språkguide till svenska samhället.

Förutom fackspråkliga termer ingår också en mängd ord och uttryck ur kanslispråket, journalistisk jargong samt ett antal till synes begripliga, men svåröversatta, allmänspråkliga ord som regelbundet förekommer i det offentliga samtalet och medierna. En särskild kategori bland dessa är ord som betecknar den svenska samhällsordningens specifika realia, såsom utvecklingssamtal, orosanmälan, patientflödeschef eller arbetsmarknadsetablering, utan att varken vara termer eller exotiska ordbildningar. I de flesta fall finns inte de upptagna orden och/eller de föreslagna översättningarna i befintliga svensk-ryska ordböcker.

Fokus i ordboken ligger konsekvent på översättarens uppgift. Här förenas på ett organiskt sätt egenskaperna hos en professionell tvåspråkig ordbok, ett förklarande lexikon, ett uppslagsverk och en dubbelriktad tesaurus, d.v.s. ett lexikon med begreppsrelaterade ord och uttryck. Ordboken är praktiskt inriktad, välstrukturerad och lätt att använda. Många av dess artiklar innehåller analytiska kommentarer, bakgrundsinformation och översatta exempel i kontext, allt i syfte att låta användaren få grepp om det beskrivna ordets sanna väsen och därmed dess meningspotential.

Ordboksartiklarna innehåller noggrant utvalda översättningsvarianter som är avsedda att fungera smidigt i olika sammanhang vid praktisk textproduktion på målspråket. Här finns också åtskilliga synonymer försedda med betydelseskiljande anvisningar, oftast i form av vidhängande svenska "etiketter". Artiklarna innehåller även användbara fraser och exempel samt ämnesrelaterade korsreferenser och konkordanser. Således är täckningen av svenskt ordförråd i ordboken mycket bredare än det nominella antalet uppslagsord medan strukturmässigt uppfyller den både översättarens och språkinlärarens behov samt tar hänsyn till användare med såväl ryska som svenska språket som modersmål.

I den nya utgåvan har uppgifterna om svenska myndigheter, civilsamhällets organisationer och lagar aktualiserats samt vissa korrigeringar och förtydliganden införts.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Svensk-rysk samhällsordbok : juridik, förvaltning, ekonomi, civilsamhälle, media
  2. +
  3. Guinness World Records 2024

De som köpt den här boken har ofta också köpt Guinness World Records 2024 av Ltd Guinness World Records (inbunden).

Köp båda 2 för 667 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Svensk-rysk samhällsordbok : juridik, förvaltning, ekonomi, civilsamhälle, media. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Ett måste om man studerar
    Jekaterina Slotvitskaja, 17 oktober 2023

    En otroligt bra ordbok! Ett måste om man studerar till kontakttolk eller inom juridik, samhälle, ekonomi m. m. Det är inte bara översättning av ord utan en recension av varje ord, inte så sällan inklusive lagar som termerna kommer ifrån. Rekomenderar!

Visa alla 1 recensioner