Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
224
Utgivningsdatum
2006-08-01
Upplaga
1
Förlag
Bilda Förlag
Illustrationer
ill.
Dimensioner
227 x 175 x 22 mm
Vikt
558 g
Antal komponenter
1
SAB
Oabkba-c:k.55,Kt-c.55
ISBN
9789157477675

Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2006-08-01
240
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
1950-talet var en tid då alla ännu inte hade fått del av välfärden och det moderna livet. Denna brytningstid mellan gammalt och nytt diskuterar etnologen Kerstin Gunnemark. Hon grundar sina resonemang på många livfulla berättelser av pensionärer, som på 50-talet också upplevde en brytningstid mellan ungdomsliv och vuxenvärld.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid
 2. +
 3. En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt en fängelsepastor om livet

De som köpt den här boken har ofta också köpt En bra dag att dö : vad 276 avrättningar lärt e... av Carina Bergfeldt (pocket).

Köp båda 2 för 329 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Ung på 50-talet : om förälskelser, mode och boende i en brytningstid. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Först lånade jag boken "Ung på 50-talet: om...
  Bernt Waldemarsson, 16 maj 2013

  Först lånade jag boken "Ung på 50-talet: om förälskelser, mode och boende i en brytningstid" på biblioteket i Vellinge. Jag återupplevde starkt i flera berättelser och bilder min uppväxt under 1950-talet, så levande att jag bara måste köpa boken, vilket jag också gjorde hos Bokus. Härligt att då och då ta fram den och få flashbacks. Träffar i kväll en kompis som med säkerhet kommer att få samma känslor för boken vilket kommeratt starta trevliga nostalgiska samtal. En pärla att ta fram när man umgås med vänner från samma tidsperiod.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Kerstin Gunnemark

 • Villaliv i Ekebäck : om generationsskiften och gentrifiering

  Kerstin Gunnemark

  Att förverkliga husdrömmar via köp av gamla villor har blivit allt trendigare i Sverige under 2000-talet. Ekebäck i Göteborg är exempel på ett populärt villaområde med hundraårig historia. I Villaliv i Ekebäck berättar nya villaägare om sina renov...

 • Sommarliv : minnen, drömmar och materialitet

  Asta Burvall, Christine Fredriksen, Mattias Frihammar, Kerstin Gunnemark, Silke Göttsch-Elten

  Sommarhus, campingplatser och småbåtshamnar - alla fylls de av liv och aktiviteter under den korta nordiska sommarsäsongen, trots det opålitliga vädret. Varför väljer miljontals nordbor och tyskar att återkomma till samma platser i Norden, år efte...

Övrig information

1950-talet var en tid då många för första gången fick ta del av välfärden och det moderna livet. Kerstin Gunnemark resonerar om denna brytningstid utifrån innehållsrika berättelser, om människor och ting, skrivna av personer som var unga på 50-talet.

De berättar om personlig lycka och svårigheter att övervinna, om framtidstro och försakelser för att kunna studera. Ett annat tema är mode, nöjen och gemenskap. Många skriver om förälskelser och påfallande många gifte sig tidigt: Vi blev med lägenhet och måste gifta oss.

Texterna varvas med korta årskrönikor, som lyfter fram decenniets händelser i både smått och stort. Boken är illustrerad med berättarnas egna bilder, nyhetsfoton och reklambilder från 50-talet.

Kerstin Gunnemark, docent i etnologi vid Göteborgs universitet, har inriktat sin forskning på vardagslivets minnen och kulturarv. Hon har särskilt uppmärksammat självbiografiskt berättande förknippat med 1950-talets rekvisita och moderna miljöer.