Kulturarvsväxter för framtidens mångfald : köksväxter i Nationella genbanken (häftad)
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
314
Utgivningsdatum
2018-06-08
Upplaga
1
Förlag
SLU / Nationella Genbanken
Medarbetare
Jansson, Eva (red.)
Illustratör/Fotograf
Ingrid Henell
Dimensioner
220 x 155 x 24 mm
Vikt
720 g
SAB
Ufa,Qed
ISBN
9789157695550
Kulturarvsväxter för framtidens mångfald : köksväxter i Nationella genbanken (häftad)

Kulturarvsväxter för framtidens mångfald : köksväxter i Nationella genbanken

Häftad Svenska, 2018-06-08
275
 • Skickas inom 5-8 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Kan levereras innan julafton!
I gamla trädgårdar kan man hitta köksväxter från förr. Arveväxter som varsamt gått från hand till hand, generation efter generation eller överlevare som utan någon omsorg fått klara sig på egen hand. Även om köksträdgården oftast förknippas med frösådda ettåriga växter så finns även de som förökas vegetativt. Det är om dessa växter som boken handlar.

Här presenteras resultatet av den landsomfattande inventering av vegetativt förökade köksväxter som fick namnet Sparrisuppropet. Den genomfördes inom Programmet för odlad mångfald, Pom, under åren 2007 till 2010.

Sparrisuppropets växter är en brokig samling växtslag som vi har delat in i krydd- och medicinalväxter, köksväxter och lökar. En praktisk indelning som över tid och rum inte har varit eller är definitivt. Växterna har över seklerna ofta växlat både användningsområde och plats i trädgården.

De enskilda sorterna som finns presenterade i boken är utvalda för att de är unika och bevarandevärda. Var och en är ett stycke kulturhistoria, men också en värdefull genetisk resurs. De bevaras i odling i den Nationella genbanken på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.

Vi som har arbetat inom Sparrisuppropet och skrivit boken är Erik de Vahl som är trädgårdsingenjör och Else-Marie K. Strese som är biolog och agrarhistoriker.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kulturarvsväxter för framtidens mångfald : köksväxter i Nationella genbanken
 2. +
 3. Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd med kulturarv

De som köpt den här boken har ofta också köpt Pelargoner i Nationella genbanken - fönsterträd... av Karin Persson, Anita Ireholm (häftad).

Köp båda 2 för 587 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna

 • Humle i den svenska nationella genbanken

  Else-Marie K Strese

  Humlen var det första växtslag som 2012 efter mångårig forskning planterades i den svenska nationella genbanken på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp. Under flera år har ett stort antal humleplantor observerats och analyserats innan ett slutgi...

 • Humle : Det gröna guldet

  Else-Marie K Strese, Clas Tollin

  Humlen har följt människan i över tusen år. Trots det har mycket av kunskapen om humle och humleodling gått förlorad i Sverige. Vi känner grödan som smaksättare i öl, kanske även som dekorations- och medicinalväxt. Mindre känt är att dess ekonomis...