Gothemsborna (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
386
Utgivningsdatum
2004-05-01
Förlag
Nomen förlag
Dimensioner
298 x 208 x 25 mm
Vikt
1120 g
ISBN
9789163154966

Gothemsborna

(1 röst)  |   Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2004-05-01
532
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 3-6 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Gothem har alltid för mig varit en socken fylld med mystik. Min mor som var född och uppvuxen där, talade ofta om människorna där och Hangrestrand, den långa sandstranden som låg orörd och där vi badade som barn helt ostörda. Min mors minnen handlade ofta om hennes somrar vid Hangrestrand. I ett försök att hitta alla gothemsbor såväl nu levande som tidigare genom historien verksamma, har jag skrivit av alla husförhörslängder (Hfl) från 1700-1900. Därefter har mantalslängderna fått ta vid. Vigsellängderna under samma tid har också bidragit. Det har varit ett omfattande arbete som tagit åtskilliga timmar, troligen flera tusen, under många år. Vidare har jag läst protokoll från kyrkoråd och sockenstämmor från tiden 1800-1860. Protokollen har gett en god inblick i gothemsbornas vardag , problem och uppgifter under denna tid. Av Jan Carlson har jag tacksamt erhållit kopia på elevmatrikel som hans far och farfar fört. Många där antecknande uppgifter finns inte att hitta någon annan stans. Matrikeln upptar alla som börjat skolan i Gothem under hela tiden folkskolan fanns. I dagstidningarna har jag hittat många intressanta uppgifter. En hel del från 1800-talet med varierande ämnen. Från Gotlands Allehanda har jag citerat signaturen A-d som under 1930 - 40-talen skrev om många av gårdarna i Gothem. CD-skivorna "Sveriges befolkning 1970" och "Sveriges dödsbok 1950-1999" har varit till stor hjälp. I övrigt har jag plockat uppgifter från en mängd litteratur.Fisket och skolan har jag inte vidrört speciellt mycket. Båda har behandlats av andra initierade personer i andra verk på ett förtjänstfullt sätt. Min uppgift har varit att fylla ut luckor och presentera ej tidigare publicerade uppgifter och sammanställningar. Gårdsvis presenterar jag alla personer som bott i Gothem sedan 1600-talet. Endast människor som bott någon tid och sedan återvänt till sin hemsocken har utelämnats. Ambitionen har varit att få med alla andra. Kartläggningen avslutas 1970 och förändringar efter detta datum finns bara med i undantagsfall. Varje familj presenteras med barn och utflyttade barn följs med att den äkta hälften noteras tillsammans med barn. Utflyttade får sedan följas under den gård de flyttade till.Recenserad i Gotlands Tidningar 10 juni.Gotlänning med anor från 1500-talet i Gothem via min mor. Hon föddes och växte upp där. Själv är jag boende i Visby. Jobbar som VD. Familj med fem barn och hustru.Har en filosofie kandidatexamen från Lunds Universitet år 1972.Har stort intresse för historia.Har tidigare gett ut: "Från Kajsarn till Sjumastaren" - "gotländsk kriminalvårdshistoria från medeltiden fram till våra dagar" år 1984. Den är ofta citerad i olika arbeten och används av turistguiderna i Visby. Bidrog med en del vetande till muséet på Långholmen.Skriver ibland artiklar. Håller ibland föredrag.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Gothemsborna
  2. +
  3. Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med världens mest älskade sport

De som köpt den här boken har ofta också köpt Vem dödade min fotboll? : en uppgörelse med vär... av Simon Bank (inbunden).

Köp båda 2 för 731 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Gothemsborna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Gothemsborna
    Ylva-Marie Rosenqvist, 25 oktober 2015

    Jag uppskattade verkligen den här boken. Jag har nyligen upptäckt att jag har haft släktingar som har levt i Gothem. Tack

Visa alla 1 recensioner