Sjukvakterskan : 1857 - året då koleran drabbade Mörrum (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
175
Utgivningsdatum
2015-06-03
Upplaga
1
Förlag
Norrbagge
Dimensioner
195 x 130 x 15 mm
Vikt
292 g
SAB
Hc
ISBN
9789163386039

Sjukvakterskan : 1857 - året då koleran drabbade Mörrum

(1 röst)
Inbunden,  Svenska, 2015-06-03
186
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 2 format & utgåvor
Nya smittsamma sjukdomar har alltid varit ett gissel, ebola är det senaste hotet mot människors liv och hälsa. På 1800-talet spred koleran skräck och 1857 drabbades Mörrum i Blekinge av ett utbrott. Fattiga pigor och änkor utsågs till sjukvakterskor som skulle ta hand om dem som blev sjuka. Bokens huvudperson Inga är en av dem. Efter makens konkurs och självmord var hon helt utblottad och tog tjänst som piga på en bondgård. När koleran kommer till socknen blir hon sjukvakterska och hennes liv tar en ny vändning igen. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är skuldkänslorna för hur bybor drabbats hårt av den avlidne makens och indirekt hennes agerande. Dessa vävs ihop till en berättelse där också de egna framtidsdrömmarna är en central del.
"Sjukvakterskan" är en fiktiv berättelse som grundar sig på fakta om socknen och den tid då koleran drog fram i Blekinge. I ett särskilt avsnitt längst bak i boken finns en faktabakgrund med hänvisningar till källor och litteratur.

Gudrun Winfridsson är född och uppvuxen i Mörrum. Hon har tidigare mest skrivit fakta, bland annat som redaktör för tidningar om hälsa och sociala frågor. År 2009 debuterade hon med "Döden på Verket". Detta är hennes andra roman.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Sjukvakterskan : 1857 - året då koleran drabbade Mörrum
 2. +
 3. Gustave Eiffel och kärleken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gustave Eiffel och kärleken av Nicolas D'Estienne D'Orves (inbunden).

Köp båda 2 för 403 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Gudrun Winfridsson

 • Uppväxtår i Blekinge : elva noveller

  Gudrun Winfridsson

  Berit älskar regn fast det behåller hon för sig själv. När det regnar behöver hon inte arbeta på åkern. Hon förknippar därför regn med lata dagar då hon kan ligga i sin säng och läsa en spännande bok. Hon brukar öppna fönstret för att riktigt kunn...

 • Döden på Verket

  Gudrun Winfridsson

  Stig Svensson, generaldirektör på Vardagsverket, tar sin uppgift på allvar. Demokrati i arbetslivet, inflytande för de anställda på arbetsplatsen, vardagshälsan är alla viktiga frågor för honom. Och Stig Svenssons fru Martina är den perfekta värdi...