När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls Sanatorium (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
240
Utgivningsdatum
2011-05-06
Upplaga
1
Förlag
Calluna
Medarbetare
Ljungqvist, Kerstin (form)
Illustratör/Fotograf
Kerstin Ljungqvist
Dimensioner
230 x 215 x 22 mm
Vikt
900 g
SAB
362.1609486754,Vpl
ISBN
9789163386848
När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls Sanatorium (inbunden)

När livet tog en omväg - en bok om Kroppefjälls Sanatorium

Inbunden Svenska, 2011-05-06

Slutsåld

Så hade livet tagit en omväg och jag fick krypa i säng. Med de orden inleder en patient sitt fotoalbum med bilder från sin vistelse på sanatoriet. De flesta som kom hit var unga och fick avbryta skolgång och familjebildning då de drabbades av den stora folksjukdomen - tuberkulosen.
Boken skildrar sanatorielivet och utvecklingen genom åren en beskrivning som till stora delar också passar in på andra sanatorier i landet. Någon verksam medicin fanns inte förrän i slutet av 1940-talet. Det som stod till buds var frisk luft, vila och näringsrik mat. .
Kroppefjälls sanatorium i Dals Rostock skiljer sig från de flesta andra genom sitt system av mindre hus utspridda i en stor park. Det skulle ge en mera hemlik miljö och därmed stärka patienternas självläkande krafter. Särkilt unikt för sanatoriet är den omgivande naturen med sina bergsformationer, branta stup och inte minst alla fantasieggande monument som byggdes upp för att manifestera för kampen mot sjukdomen. Sanatorieläkare Carl Viktor Saedén lät uppföra dem, inspirerad av gamla tiders hjältedyrkan och sagor. I sagornas skildring av kampen mellan gott och ont såg Sædén en parallell till patienternas kamp mot sjukdomen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna