Maten, evolutionen och hjärnan. Paleokost, myt eller människoföda? (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Debatt & Samhälle
Antal sidor
198
Utgivningsdatum
2014-12-31
Upplaga
1
Förlag
Pagina Förlags
Medarbetare
Lindström, Conny (form)
Dimensioner
230 x 163 x 19 mm
Vikt
482 g
ISBN
9789163610639
Maten, evolutionen och hjärnan. Paleokost, myt eller människoföda? (inbunden)

Maten, evolutionen och hjärnan. Paleokost, myt eller människoföda?

(16 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2014-12-31
123
 • Skickas från oss inom 2-5 vardagar.
 • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Våra välfärdssjukdomar är självförvållade!

Vetenskapen har lärt oss hur människokroppen fungerar, vad vi bör äta och inte äta varför vi måste vara fysiskt aktiva och hur vårt psyke påverkas av den livsstil som dominerar i västvärlden. Trots all denna kunskap är vi västerlänningar sjukare än någonsin.

Vi har gått på två ben i över sex miljoner år. Urmänniskan har existerat i över två miljoner år. Moderna människor har funnits på jorden i 200 000 år. De arkeologiska skelettmaterialen har gett oss en detaljerad inblick i våra förfäders födointag och hälsotillstånd. Under dessa svindlande tidsrymder har vi överlevt och förökat oss utan tillgång till läkare, moderna mediciner eller vaccinationer. Men under de senaste 50 åren har vår kost och livsstil förändrats dramatiskt. Alla våra moderna välfärdssjukdomar är självförvållade.

Paradoxalt nog har vi facit i hand. Över hela världen lever ursprungsbefolkningar, som in i modern tid har levat på samma sätt som deras förfäder under årtusenden. De finns i arktiska miljöer, i halvökenområden, på korallatoller och i tropiska regnskogar. Men så fort de lämnar sin ursprungliga livsstil och övergår till den västerländska, kommer de nya sjukdomarna som ett brev på posten.

80 % av det vi konsumerar i västvärlden är artfrämmande för människan.

Mer än 40 % av den mat som säljs i våra matvarubutiker är direkt skadlig för oss!

Göran Burenhult presenterar de vetenskapliga fakta som ligger till grund för flera av dagens trenddieter. Det finns otvetydiga samband mellan kost och hälsa, liksom mellan kost och ohälsa. Kunskapen finns! Det är bara att ta ditt förnuft tillfånga!

Ur innehållet

- Hälsokost på stenåldern?

- Vad kan vi lära av ursprungsbefolkningarna?

- Vad skall vi inte äta och varför?

- Myter om medikamenter och våra folksjukdomar

- Psykosociala sjukdomar är också folksjukdomar

- Myter om motion och träning

 

Göran Burenhult, född 1942, är professor emeritus i arkeologi. Han är författare till fler än trettio populärvetenskapliga fackböcker om arkeologi och antropologi och en engagerad opinions- och folkbildare i kost- och livsstilsfrågor. Hans senaste bok, Den sexuella evolutionen, utkom på Optimal Förlag 2012.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Maten, evolutionen och hjärnan. Paleokost, myt eller människoföda?
 2. +
 3. Äta för livet : maten som gör dig frisk och stark

De som köpt den här boken har ofta också köpt Äta för livet : maten som gör dig frisk och stark av Charlotte Erlanson-Albertsson (pocket).

Köp båda 2 för 202 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Maten, evolutionen och hjärnan. Paleokost, myt eller människoföda?. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Viktigaste boken! Alla borde läsa den!
  Elisabeth, 16 februari 2021

  Fantastiskt bra och intressant bok! Egentligen så självklart att människan är anpassad till ett helt annat liv och inte minst en helt annan kost än den vi äter i västvärlden. Men ändå så sorgligt okänt. Den här boken skulle alla behöva läsa / ingå i grundutbildningen.

 2. Naturligtvis
  PFg, 7 oktober 2016

  Allt som vi ätit under vår utveckling är naturligt.
  Allt som vi gjort under vår utveckling är naturligtvis vi anpassade för.
  Att vi inte kan följa detta idag, har många orsaker.
  Men, det går att närma sig det naturliga.
  Om vi tänker.

 3. Paleo e häftigt!
  Anton gymark, 27 april 2015

  väldigt givande och intressant Exposé över mat naturligt leverne genom årmiljonerna. Den har fått mig att omvärdera mat och mitt eget synsätt på mat.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Göran Burenhult

 • Arkeologi i Norden, del 2

  Göran Burenhult

  Arkeologernas uppfattning om forntidens människor, deras inbördes relationer och deras sätt att leva har i grunden förändrats under det senaste decenniet. Med ny metodik och med hjälp av tvärvetenskapligt forskningsarbete kan den moderna arkeologi...

 • Arkeologi i Norden 1

  Göran Burenhult

  Tredje oförändrade utgåvan. Denna utgåva är tryckt med e-boken som förlaga, vilket innebär att papperstryckets kvalitet inte är optimal.