En fackförening,  Ett samhälle, En fabrik Del 2 (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
303
Utgivningsdatum
2016-12-12
Upplaga
1
Förlag
Pappers. Avd 68 Hallstavik
Dimensioner
302 x 221 x 29 mm
Vikt
1664 g
SAB
Qz Hallsta Pappersbruk,Ohai-c
ISBN
9789163915925
En fackförening,  Ett samhälle, En fabrik Del 2 (inbunden)

En fackförening, Ett samhälle, En fabrik Del 2

(1 röst)
Inbunden, Svenska, 2016-12-12
319
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
När Kalle Güettler i slutet av 2011 fick frågan om han kunde skriva en 25-årshistorik över Pappers avdelning 68 i Hallstavik, tog han sig en rejäl funderare. Det fanns något mycket lockande i just den här uppgiften: en unik chans att lära känna den egna hembygden på ett djupare och vidare plan. Därför tackade han utan längre betänketid ja.

Författarens arbetsmetod har varit journalistisk. Under under fyra och ett halvt år har han varit "inbäddad " i avdelning 68:s styrelse. Han har deltagit i möten, kurser, utvärderingar, verksamhetsplaneringar och rundvandringar på bruket. En erfaren referensgrupp har bidragit med faktaunderlag och dråpliga anekdoter. Ett stort antal personliga intervjuer har genomförts. Andra källor till kunskap har varit avdelning 68:s arkiv med protokoll, verksamhetsberättelser, tidningsklipp och medlemstidningen Pappersmagasinet.

Föreliggande skildring bygger vidare på den tidigare 75-årsboken och bildar tillsammans med denna en komplett 100-årig lokal industrihistoria som samtidigt skildrar samhället Hallstaviks tillkomst och utveckling. Men inte bara det. Det lokala pappersbrukets öde formas nu på 2000-talet mer än någonsin tidigare av samma globala kapitalrörelser som sätter ramar för hela Sveriges industri. Denna "lilla" historik speglar därför något mycket, mycket större.

Ett förord har skrivits av LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson som är en känd besökare hos facket i Hallstavik. Kalle Güettler skildrar i boken hur företaget var snubblande nära en skandal då platschefen hotade med att inte släppa in LO:s ordförande genom grindarna för en planerad rundvandring på bruket. Avdelning 68:s ordförande tog strid om saken och incidenten slutade lyckligt den gången. I boken har författaren dokumenterat Thorwaldssons möten med Pappers medlemmar på bruket. Men Norrtelje Tidnings reporter tvingades stanna utanför. Så långt ville ledningen inte gå, att den släppte in den fria pressen. Detta är i sig ett tecken på hur Sveriges traditionellt öppna dörrar håller på att slutas och hur ömsesidig respekt och förtroende övergår i misstänksamhet mellan arbetsgivare och fackföreningar. Vad som
händer med "den svenska modellen" är ett tema som belyses mellan denna boks pärmar.

I boken finns inte bara saktext utan även skrönor från arbetsplatsen, dikter och noveller från fackmedlemmar och litterära bidrag från författarna Göran Palm och Lars-Åke Augustsson.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. En fackförening,  Ett samhälle, En fabrik Del 2
  2. +
  3. Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen till ett gladare liv, bättre relationer och oslagbara team

De som köpt den här boken har ofta också köpt Hitta rätt i stället för att leta fel : vägen t... av Gunnel Ryner (häftad).

Köp båda 2 för 569 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Kalle Güettler