Våglära och optik (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad
Språk
Svenska
Antal sidor
502
Utgivningsdatum
2018-08-29
Förlag
Lunds universitet, Media-Tryck
Dimensioner
239 x 169 x 33 mm
Vikt
1053 g
ISBN
9789163943492
Våglära och optik (häftad)

Våglära och optik

(1 röst)
Häftad Svenska, 2018-08-29
347
  • Skickas inom 5-8 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
En kursbok i våglära, akustik och optik för nybörjarnivå på universitet och högskolor. Framställningen börjar med en matematisk beskrivning av en punkt som svänger och sedan sätts flera svängande punkter samman till en vågrörelse. Tvungen svängning och resonans behandlas i ett eget kapitel. Ljudets fart, reflektion och dopplereffekt undersöks i tre kapitel. Därefter följer ljudtryck och intensitet tillsammans med hörsel, röst och enkla musikinstrument. Efter ett kapitel med frekvensanalys går framställningen över från mekaniska vågor (vibrationer och ljud) till elektromagnetiska vågor (t.ex. ljus), som får ett eget kapitel.

Grunden till den geometriska optiken behandlas i två kapitel i form av speglar och linser och senare kombineras de i ett kapitel med optiska instrument. Den fysikaliska optiken behandlar först böjning (diffraktion) och upplösning i optiska system. Sen följer tre kapitel med olika tillämpningar och boken slutar med ett kapitel om polariserat ljus.
I slutet av varje kapitel finns övningsexempel av två typer, dels konceptuella frågor som ska träna fysikaliskt tänkande och dels uppgifter som kräver matematiska beräkningar. Båda övningstyperna har ett facit och en ledningsdel med lösningstips som finns i slutet av boken.

Göran Jönsson är docent i Atomfysik vid Lunds Universitet och författare till flera läroböcker i fysik för universitet och högskolor. Som undervisare har han flera gånger blivit utsedd till Årets Lärare på olika ingenjörsprogram vid Lunds Tekniska Högskola.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Våglära och optik
  2. +
  3. Svenska innovationer som förändrat världen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Svenska innovationer som förändrat världen av Henrik Berggren, Eva Krutmeijer (inbunden).

Köp båda 2 för 596 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Göran Jönsson