Vattenlandskapet vid Näsbyholm i Skåne (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
228
Utgivningsdatum
2018-08-01
Upplaga
1
Förlag
Mixi Print
Dimensioner
283 x 214 x 220 mm
Vikt
1072 g
SAB
Udxf
ISBN
9789163957741
Vattenlandskapet vid Näsbyholm i Skåne (inbunden)

Vattenlandskapet vid Näsbyholm i Skåne

Inbunden Svenska, 2018-08-01
462
  • Skickas inom 3-6 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Under två och ett halvt sekel har i Sverige utgått statliga direktiv om landskapets avvattning. Tjänstemän har inventerat alla möjligheter att torrlägga våtmarker, sänka sjöar och räta ut vattendrag för att så effektivt som möjligt bli kvitt vatten från jordbruks- och skogsmark. "Vattensjuk mark" skulle "friskförklaras". Lagen om tvångsdelaktighet i torrläggningsprojekt eliminerade motstånd; dristig torrläggning gav medalj.
Verksamheten skall självfallet bedömas i tiden, men avvattningens negativa följdverkningar förblev länge obeaktade. Trots att utarmningen av fauna och flora, utflödet till kustvattnen av näringsämnen och avgången till atmosfären av växthusgaser påtalades, dröjde det länge innan verksamheten började ifrågasättas. Landskapet förlorade ytligt kylvatten och betingelserna för grundvattenbildning försämrades. I avvattnade bygder drabbades resterande sjöar av negativ påverkan från samhällen, jord- och skogsbruk. De blev näringsrikare, ofta mörkare och fick omstrukturerade ekosystem.
Statliga organ har haft påtagligt svårt att i ekologiskt helhetsperspektiv lägga om sin verksamhet mot målet att restaurera landskapets destruerade vattenhushållning. Eftersom torrläggningar genomförts enligt statliga direktiv och med statliga bidrag, måste staten nu bära kostnadsansvaret då det gäller att åtgärda de förorsakade miljöskadorna. Och miljörättsväsendet måste vid tillämpningen av miljöbalken sakkunnigt inkludera ekologisk helhetssyn i rum och tid för att möjliggöra ekologisk revitalisering av utarmad natur klavbunden under urmodiga båtnadsbegrepp.
Initiativet vid Näsbyholm att genom bred ideell uppslutning kring målsättningen att återställa ett vattenlandskaps ekologiska uppbyggnad och funktion utgör ett stimulerande exempel på framtidsorienterad miljövård.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Vattenlandskapet vid Näsbyholm i Skåne
  2. +
  3. Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lodande människan : havet, djupet och nyfik... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 681 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna