Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
355
Utgivningsdatum
2018-04-20
Upplaga
1
Förlag
Bring to Life
Dimensioner
245 x 168 x 26 mm
Vikt
857 g
SAB
Lz Katarina Jagellonica,Kc.41
ISBN
9789163964978
Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica (inbunden)

Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2018-04-20
279
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I Furstinnan skildras för första gången Katarinas fascinerande liv, hennes verk och hur hon förändrade Sverige.

Via 1400-talets Italien följer vi henne i Polen, Litauen och vidare till Norden. Under resan möter vi Katarinas släktingar som lever ett lyxigt liv med vattenkranar av guld, men i en tillvaro lika hård som stenen som omger dem.

För Sverige blir året 1562 avgörande. Då gifter sig Katarina med hertig Johan av Finland och starka band knyts med östra delen av Europa. Med henne strömmar en ny kulturvåg in som omfamnar och omformar rikets innersta väsen. Inredningarna förfinas, klostren blommar och Europas främsta mästare flyttar till Sverige och uppför furstliga palats. Bärare av de nya trenderna är Katarina - Sveriges enda renässansdrottning.

Men giftermålet utgör även uppstarten till ett långt krig. Den första maktkampen står mellan Johan och brodern kung Erik. Båda vill ha makten och en av dem måste dö. Tiden står och väger i strider mellan olika grupperingar där politiken och religionen är sammansvetsad. När Katarina använder sitt furstliga arv och internationella nätverk påverkar hon utvecklingen - hon är axeln kring vilken politiken och religionen i Nordeuropa kretsar.

Den här berättelsen handlar om alliansäktenskap, maktkamp och ond bråd död, men också om skönhetsideal, konst och lust - en spegling av renässansens innersta kärna.

Eva Mattsson är konsthistoriker, kulturproducent och en omtyckt berättare. Hennes föreställningar om Katarina Jagellonica på Vadstena, Uppsala och Stockholms slott har lockat stor publik. 2012 uppförde hon Såsom stenen bär liv, 2014 Fjärilen och kronan och 2015 Ingen utom döden. Nu debuterar hon som författare med Furstinnan, som ges ut på eget förlag Bring to Life.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica
 2. +
 3. Gustav Vasa i Kalmar

De som köpt den här boken har ofta också köpt Gustav Vasa i Kalmar av Richard Ohlsson (inbunden).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Furstinnan : en biografi om drottning Katarina Jagellonica. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En fantastisk insikt i Katarina Jangellonica
  Arthur, 9 juni 2021

  En djupgående beskrivning av Katarina Jangellonica med en enorm upsjö av information om hennes familjebakgrund samt hennes tid som maka till Johan III.
  Språkmässigt enkel om en smula akademisk.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Eva Mattsson

 • Vasarna i Vadstena

  Eva Mattsson

  1521 utses Gustav Vasa till Sveriges riksföreståndare i Vadstena. Som okänd 25-åring får han uppdraget att leda upproret mot unionskungen Kristian II. Det blir början till en långvarig kunglig dynasti som upphör först 1654 då drottning Kristina ab...

 • Mina vänner tyskarna : en undersökning

  Eva Mattsson

  "Att fastna i en totalitär rörelse och förlora sitt förnuft och att gå emot sina instinkter är farligt. Men att stå i mitten och aldrig riskera nåt för också med sig skador." I Mina vänner tyskarna söker sig Eva Mattsson tillbaka till un...