Format
Häftad (Flexband)
Språk
Svenska
Serie
Kungliga slotten - Människor och berättelser (del 1)
Antal sidor
167
Utgivningsdatum
2018-06-06
Förlag
InPress Art AB
Medarbetare
Karlsson, Sofia (form) / Engström, Tove (form)
Dimensioner
255 x 205 x 20 mm
Vikt
716 g
SAB
Icdaa
ISBN
9789163976407

Kungliga slotten : människor och berättelser

(3 röster)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2018-06-06
265
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kungliga slotten - Människor och berättelser skildrar på ett lättillgängligt sätt slottens spännande historia och människorna som har bott där. Denna rikt illustrerade bok speglar historiska miljöer genom berättelser om människor och föremål i slotten. Tack vare det smidiga formatet passar boken bra både att ge bort som present och ha med sig som följeslagare på egna upptäcksfärder till slotten.

I boken görs nedslag i den svenska kungliga historien från 1500-tal till 1900-tal. Vi får inblick i kungligheternas vardagsliv, drömmar och intressen. Vad åt Gustaf V? Vad roade man sig med vid det gustavianska hovet? Hur uppfostrade man en blivande kung med dyslexi på 1600-talet?

Många böcker om kunglig historia handlar om en utpräglat manlig värld, men i denna bok får också de kvinnliga perspektiven ta plats. Vi möter kungliga kvinnor som inte tidigare har skildrats så ofta, som prinsessan Eugénie, som engagerade sig för djurens rättigheter, den gåtfulla prinsessan Hedvig Sofia, Karl XII:s favoritsyster, kungens farmor Margareta, konstnär, blomsterprinsessa och hockeyspelare, och många fler fascinerande kvinnor.

Ett kapitel tar sin utgångspunkt i historiska föremål. De Kungliga slotten i Sverige är nämligen unika på det sättet att så många av de ursprungliga föremålen finns kvar. Och tack vare ett inventariesystem som går tillbaka hundratals år i tiden går det ofta att säga vem som använde föremålen och hur. Inte bara dyrbara konstföremål finns kvar, också enkla vardagsföremål som ljusstakar och fällbord har sparats. Många används fortfarande, eftersom de Kungliga slotten är levande miljöer som fortfarande används.

De Kungliga slotten var under lång tid de mest internationella platserna i Sverige. Byggnaderna och dess inredningar skapades av människor från många olika länder. De konsthantverkare som ligger bakom Karl XI:s galleri på Kungliga slottet i Stockholm hade exempelvis tidigare arbetat med Spegelsalen i Versailles. Det var också till de kungliga slotten som ny teknik, ny litteratur och nya trender kom först, mycket tack vare de utländska prinsessor som gifte in sig i den svenska kungafamiljen. Det har inte alltid talats svenska på de Kungliga slotten, men rätt så ofta franska, tyska och engelska.

På de Kungliga slotten kan man själv besöka de platser där dramatiska historiska händelser har inträffat. Gustav III:s paradsängkammare, där han avled efter skottet på Operan, rummet där Erik XIV Johan höll sin bror fången, matsalen där den ryska tsarfamiljen åt lunch med sina svenska släktingar en kort tid före revolutionen, Rikssalen där silvertronen står - samma tron som drottning Kristina en gång lämnade och som en berömd fransk marskalk intog långt senare. Hans efterkommande sitter än idag på Sveriges tron.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Kungliga slotten : människor och berättelser
 2. +
 3. I samma flod : Putins krig mot kvinnorna

De som köpt den här boken har ofta också köpt I samma flod : Putins krig mot kvinnorna av Sofi Oksanen (inbunden).

Köp båda 2 för 504 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Kungliga slotten : människor och berättelser. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En vacker och intressant bok
  Gun Bergvik, 31 maj 2022

  Många fina bilder och många fina historier om de som bott i slotten under århundradenas lopp. Framför allt framstår de kungliga som människor av kött och blod med intressen för allt möjligt och allehanda kunskaper och inte som en samling uppklädda figurer som mest ägnade sig åt representation.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Sofia Hillborg

 • Royal palaces of Sweden : people and stories

  Sofia Hillborg

  Royal Palaces of Sweden - People and stories depict the fascinating history of the Royal Swedish palaces. The historical rooms and places come alive through the stories of the people who lived there. This richly illustrated book is the perfect gif...

 • Kungliga parker : människor och berättelser

  Sofia Hillborg, Magnus Andersson, Hélène Gullberg

  Kungliga parker - människor och berättelser skildrar de kungliga parkernas fascinerande historia. Denna rikt illustrerade bok ger insikt i varför de kungliga parkerna ser ut som de gör och hjälper besökaren att tolka de historiska spår som finns i...