Polcirkeln (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Stenträsktrilogin (del 1)
Antal sidor
375
Utgivningsdatum
2021-08-19
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
215 x 140 x 29 mm
Vikt
570 g
SAB
Hc
ISBN
9789164207111
Polcirkeln (inbunden)

Polcirkeln

(91 röster)  |  Läs 17 recensioner
Inbunden Svenska, 2021-08-19
204
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Nominerad till årets bästa kriminalroman av Svenska Deckarakademin

Polcirkeln" är första delen i en planerad trilogi, och den inleds andlöst bra. Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Liza Marklunds nya kriminalroman är en storartad återkomst i den genre hon skakade om och förnyade så radikalt i slutet av 1990-talet.

Nu bryter hon återigen ny mark med en mångfacetterad historia som spänner över fyra decennier.

Fem tonårsflickor i den lilla staden Stenträsk i Norrbotten träffas en gång i månaden för att diskutera litteratur. En av dem försvinner spårlöst sommaren 1980.

Fyrtio år senare hittas hon, mördad.

Julen 2020 återförenas de fyra kvinnorna i bokcirkeln, som de kallade för Polcirkeln, för första gången efter kamratens försvinnande.

Det står snart klart att något i flickornas relationer utlöste det våldsamma brottet. Frågan är vad, och vad som drev dem då och vilka konsekvenser det fick.

Liza Marklund är en av våra mest framgångsrika författare. Hon har mottagit ett 20-tal priser och utmärkelser, både i Sverige och internationellt. Sammanlagt har hon sålt över 23 miljoner böcker, och är den enda skandinaviska kvinna som legat etta på New York Times bestsellerlista.

Hon är född 1962 och uppvuxen i Pålmark i Norrbotten, cirka tolv mil söder om Polcirkeln.

Texten tar ett stadigt grepp om läsaren från början och Marklunds sätt att bygga historien imponerar. Tummen upp för en driven författare och en bra och välskriven deckare. Helhetsbetyg 5, Karin Flygare, Bibliotekstjänst
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Polcirkeln
 2. +
 3. Kallmyren

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kallmyren av Liza Marklund (inbunden).

Köp båda 2 för 420 kr

Kundrecensioner

Det finns 17 recensioner av Polcirkeln. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Smakar mer!
  Anni, 10 juli 2022

  Liza Marklund beskriver 1980-talet, så att man känner sig förflyttad tillbaka till den tiden - och jag uppskattar verkligen denna skildring, som ger romanen dess karaktär. Som den deckare den är, bjuder den också på spänning från början till slut och har mig i sitt grepp under hela läsningen. Jag ser fram emot fortsättningen, för den här romanen smakar mer.

 2. Polcirkeln
  Yves Devolder, 18 april 2022

  En annan bok av Liza Markund som blir varmt rekommenderad : nu reser vi till Norrbotten vid jultiden och får höra av en 'cold case' som skedde för fyrtio år sedan. En spännande bok i en små gemenskap där man känner fiendskap. För mig en bok som man få ha på sin bokhylla.

 3. En fröjd att läsa!
  Tofflan, 13 april 2022

  Alltså det här är så spännande redan från början! Dessutom är personerna i boken i min ålder, födda samma år. Det ska nämligen tas studenten 1980 - och det gjorde jag också. Kanske är det därför jag fastnar så lätt i handlingen, det här att det är hög igenkänningsfaktor kring allt från kläder och musik till tankar om litteratur och livet..? De fem huvudkaraktärernas inre väsen avslöjas raffinerat stegvis. Självklart gissar jag under läsningen vem som är skyldig och varför. Jag har fel!
  L... Läs hela recensionen

 4. Besviken
  Anne, 7 mars 2022

  Jag har läst några av Liza Marklunds tidigare böcker och framför allt gillat berättartempot, det finns ett driv och en avsikt som griper tag i mig som läsare. Miljöskildringarna brukar också vara trovärdiga och spännande.

  Redan där är Polcirkeln en besvikelse för mig. Men värre var att jag efter 200 sidor fortfarande var helt ointresserad av karaktärerna, deras relationer och konflikter. Då la jag den från mig. Idén om en uppväxtroman i deckarformat är bra, men Polcirkeln tar inte vara på möjligheterna.

 5. Riktigt dålig

  Marklund har skrivit sin sämsta bok. Innehåller en tråkig uppräkning av produkter och beteenden från början av 80-talet. Ett trassligt persongalleri, man vet inte vem som avses. Kom tillbaka Annika Bengtsson! Kommer inte att läsa återstående två i serien.

 6. En besvikelse
  BettanBoop, 28 februari 2022

  Jag är förvånad! Liza Marklunds böcker brukar vara så bra ... men inte denna! Mycket tramsig text som bara verkar vara utfyllnad på flera ställen i boken.

 7. Polcirkeln
  betttybook (Sandviken), 31 december 2021

  Polcirkeln är första delen i Stenträsktrilogin, en kriminalroman som inleds med att en kropp hittas strax före jul i ett brofundament som behövde repareras akut pga sprickor i betongen. Chocken är stor för alla som var med när Sofia Hellsten försvann spårlöst 40 år tidigare, fynden pekar tydligt mot att det är hennes kropp som äntligen påträffats.

  Parallellt med händelserna i nutid får vi följa livet på den lilla orten Stenträsk månaderna innan Sofia försvann. Mycket fokus ligger på... Läs hela recensionen

 8. Fängslande historia
  Katarina Hellberg, 30 december 2021

  Jag kom snabbt in i handlingen. Många intressanta personligheter och Marklund bygger upp historien så det hela tiden är spännande och jag ville veta mer.
  Vackert kärvt och norrländskt. Vill läsa mer!

 9. Lisa marklund
  Lorna Elofsson, 28 december 2021

  Marklund är en jättebra författare ! Rekommenderar hennes böcker till flera av mina vänner. Min dotter rekommenderade Marklund till mig först

 10. Polcirkeln
  Monica (Tranås), 14 december 2021

  Såg mycket fram emot den här boken av Liza Marklund.
  Tyvärr blev jag besviken, den fångade inte mig alls. Man
  har blivit bortskämd med andra svenska deckarförfattare.

 11. Platta personbeskrivningar
  Hanna, 8 december 2021

  Såg mkt fram emot den här boken efter DN:s fina recensioner, men blev besviken. Plotten var skickligt upplagd, och det strösslas med många tidsmarkörer. men det var något i personerna som inte kändes äkta. Ganska rå i sina beskrivningar, på det där sättet som deckarförfattare ibland gör för att försöka förmedla en känsla av autenticitet och socialrealism. Blir istället bara lite obehagligt och sorgligt alltihop

 12. Besviken
  Tommy Leidebrant, 23 november 2021

  Fick aldrig någon ordning på denna bok - rörigt - förvirrande bland alla personer- inte alls som Marklunds böcker brukar vara
  Köpte direkt när det var en ny Marklund blir nog inte någon mer .
  Mycket synd

 13. Polcirkeln
  Jessica B, 12 november 2021

  Många namn att komma ihåg, blev lite fladdrigt när man går mellan olika karaktärer och framåt och bakåt i tiden i hela boken. Men bra tvist.

 14. Helt okej.
  Malena, 27 oktober 2021

  Välskriven bok utan djup. Tyvärr får jag ingen känsla för karaktärerna. Man bryr sig inte om dem eller hur det ska gå för dem. Det saknas något i berättelsen.

 15. Föll mig inte alls i smaken.
  @Systrarnaboktokiga , 15 oktober 2021

  En bok som tyvärr inte alls föll mig i smak. Den kändes otroligt seg och lite invecklad/rörig. Det var mycket jag inte fattade, frågor som jag aldrig fick svar på. Den var spännande emellanåt och välskriven. Miljöbeskrivningar var mycket bra, detaljeika. Jag hade höga förväntningar på boken och det skall man inte ha så vart lite besviken. Jag känner mig inte jättelockad av fortsättningen då detta inte var en bok i min smak men den kanske passar dig perfekt.

 16. En besvikelse
  Bengt Eriksson, 1 oktober 2021

  Författarens tidigare deckare har varit både välskrivna och spännande, men den här boken var en bevikelse för mig.
  Detta kanske främst beror på alltför detaljerade, långa och utdragna möten i bokcirkeln.

 17. Betyg: 4,5 av 5.
  Britt-Marie Kullin, 3 september 2021

  Betyg: 4,5 av 5 - 📚 - Jag har läst dom flesta böcker som Liza Marklund har skrivit, och jag har tyckt om dom allihopa. Nu har hon kommit ut med den första delen i en ny boktrilogi, och den boken heter Polcirkeln. Jag tyckte väldigt mycket om boken, som var välskriven, åttiotalsnostalgisk, och spännande. Bra personporträtt, och fina miljöbeskrivningar var det också. Och den var inte ett dugg förutsägbar. Jag ser verkligen fram emot dom två följande delarna. Och jag kan varmt rekommende... Läs hela recensionen

Visa alla 17 recensioner

Fler böcker av Liza Marklund