Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
321
Utgivningsdatum
2021-03-04
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
217 x 145 x 25 mm
Vikt
484 g
SAB
O
ISBN
9789164207241
Kvinnorna byggde välfärden (inbunden)

Kvinnorna byggde välfärden

(10 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden, Svenska, 2021-03-04
195
Tillfälligt slut – klicka "Bevaka" för att få ett mejl så fort boken går att köpa igen.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Mattsson skriver trevligt och väl insatt om denna brytningstid och just blandningen av fakta och privat gör boken extra intressant och den rekommenderas för alla som är intresserade av dessa frågor. Betyg 4/5Bibliotekstjänst

Det var en revolution när den unga generationen kvinnor på 1970-talet gick ut i yrkeslivet och bröt med det gamla hemmafruidealet. Det var en strävan efter självständighet. Men samhället hade heller inte längre råd att avstå från kvinnors kompetens och förmåga att göra betydande insatser för utvecklingen. Skatteintäkterna från kvinnornas lönearbete var nödvändiga för att den tidigare folkhemsvisionen skulle kunna bli verklighet.

Men hur gick det för denna generation kvinnor som under ett halvt sekel både yrkesarbetade och tog huvudansvaret för hem och barn? Den generationen som dessutom tvingade fram en rad viktiga jämställdhetsreformer som idag tas för givna. Nu har dessa kvinnor gått i pension och det är möjligt att börja summera. Och det finns lärdomar att dra för kvinnorna som följer i deras spår.

Prisbelönta journalisten Britt-Marie Mattsson, som arbetat för Göteborgs-Posten i femtio år, skildrar i denna populärhistoriska bok med avstamp i Per-Albin Hanssons tankar om kvinnorna och folkhemmet på 1920-talet den generation av pionjärer som hon själv tillhör.

Hon har valt ett personligt anslag med inslag av både den egna uppväxten och sin långa erfarenhet av yrkeslivet. Här finns även intervjuer med ett tjugotal forskare, experter och politiker som bidrar med djupare kunskaper, liksom en lång rad kvinnor som berättar om sina liv under denna tid som var så omvälvande för den svenska samhällsutvecklingen.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Kvinnorna byggde välfärden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Vad vi alla bör veta!
  Marie Appel, 7 juni 2021

  Tack Britt-Marie för denna bok! Många frågetecken rätades ut för mig. Varför mormor, mamma och jag blev så olika men ändå så lika. Jag ska rekommendera denna bok till mina vänner, den bör läsas!

 2. Bok för ALLA

  Fantastisk beskrivning och läsning av kvinnors tillbakatryckta utveckling, främst av män.
  Sedan alla dessa kraftfulla tongivande kvinnor som krattat gången för oss alla nu levande kvinnor.
  Men det finns fortfarande saker att göra på lönegapet på olika arbeten.

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Britt-Marie Mattsson

Bokvideo