De kom från öar (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
De kom från öar (del 1)
Antal sidor
367
Utgivningsdatum
2021-08-19
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
216 x 144 x 27 mm
Vikt
518 g
SAB
Hc
ISBN
9789164207395
De kom från öar (inbunden)

De kom från öar

(18 röster)  |  Läs 7 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2021-08-19
209
 • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Den här boken är mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det är en historia om hur det är att vara människa och att alltid ha havet heltnära sig. Förhållandet mellan öborna och havet tar stor plats i berättelsen och det beskrivs på ett ömsint och respektfullt sätt. Språket skimrar, glittraroch lyser som mareld i havet om hösten. Helhetsbetyg 5, Birgitta Ehn Eliason, Bibliotekstjänst

Kräva liv av livet. Att inte bara andas och arbeta och sköta sig, utan att också dra ner hela andetagen i lungorna, dra ner själva livet i lungorna, i kroppen, och låta det sippra ut igen. Låta livet flöda över till någon annan.

1945. Artonåriga Dagmar har sitt arbete som spritkassörska på hotellet i Slite, hon har sina tre systrar, hon har en pappa som blir alltmer grå och en mamma som börjat förlora kontakten med verkligheten. Hon har havet och hon har sin dröm om att livet ska börja på riktigt. Men skulle hon i så fall ha modet att ta del av det som erbjuds?

En dag lägger ett fartyg till i Slite hamn, och besättningen inkvarteras på hotellet. Sjömannen Holger från Tjörn börjar samtala med Dagmar, han ser henne på ett sätt som ingen annan gjort och Dagmar får de konturer som hon alltid känt att hennes personlighet har saknat. Men kan hon hänge sig åt förälskelse när så många runtomkring henne har det svårt?

Två unga människor, från två helt olika öar. Men det som avskiljer öfolk från resten av världen är det som håller dem samman sinsemellan - vattnet. Och närheten till vattnet gör att de vet allt om förluster.

De kom från öar är första delen i trilogin om Dagmar och Holger, tre romaner som formar berättelsen om en familj men också om det svenska folkhemmet, från små kustsamhällen till nybyggda höghus i industristaden. Det är en varm och stämningsfull berättelse med ovanligt levande karaktärer.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. De kom från öar
 2. +
 3. Och havet gav igen

De som köpt den här boken har ofta också köpt Och havet gav igen av Malin Haawind (inbunden).

Köp båda 2 för 288 kr

Kundrecensioner

Det finns 7 recensioner av De kom från öar. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Lättläst, men mer för tonåringar än för vuxna
  Lili-Anne Aldman, 6 maj 2022

  Även om jag upplevde att boken var riktad mot tonåringar, så är den åtminstone värd att läsa.
  Jag hoppas verkligen att det kommer en fortsättning, för då ökar troligen läsvärdheten även för vuxna.
  Ibland är den dock lite väl detaljerad.

 2. 1bok2katter3kopparte tycker:
  Anna, 24 februari 2022

  En ö är ett landområde helt omgivet av vatten. Där hamnar man för att man vill vara där. Eller för att man har fötts där, som en i ett långt släktled av öbor. För att det är svårare att lämna en ö än något annat landområde. Vattnet avskiljer öborna från resten av världen men håller dem också samman.
  I De kom från öar av Malin Haawind finns Dagmar, nummer tre av fyra syskon, den där som inte är bäst på något, arton år gammal, som cyklar till stranden vid Slite och badar i det bräckta Öster... Läs hela recensionen

 3. Magi
  Tina, 5 oktober 2021

  Författaren har en enastående förmåga att i ett stillsamt tempo väva historien om Dagmar och Holger. Det mesta utspelas i Slite som är en ort präglad av industri och allt annat än pittoresk, ändå framstår den som vacker eftersom den representerar trygghet och arbete i efterkrigstidens Sverige som var så långt från dagens inredningshysteri och ytlighet. Men precis som idag träffas människor, blir kära och vill bygga sina liv tillsammans. Många är vi som har växt upp med mor och farföräldrar fr... Läs hela recensionen

 4. Magisk
  @bettan_bokprataren (Örebro), 28 september 2021

  Jag är så imponerad av språket, kärleken och vänskapen som genomsyrar hela berättelsen. Det är en varm skildring som griper tag i mig och som gör att jag inte vill att boken ska ta slut. Jag verkligen suger ut de sista dropparna, jag läser sakta och jag njuter.
  Karaktärerna är väl genomtänkta och miljöerna är genuina vilket gör att boken känns oerhört trovärdig.

  Missa inte den här pärlan för den är magisk tycker jag. Tur att det här är del ett i en tänkt trilogi, jag längtar redan efter del två.

 5. Varm
  Stina, 20 september 2021

  Detta är en bok med själ. Man dras in och engagerar sig i Dagmar, hennes familj, mötena mellan personerna och känslan av den riktiga förälskelsen. Den fångar sin tidsålder, platserna, havet, karaktärerna är väl beskrivna och där existerar lika mycket fint som fult. Mycket läsvärd!

 6. Stämningsfull levnadsskildring med språklig nerv
  Buk, 6 september 2021

  Året är 1945 och berättelsen handlar om liv som vill och måste levas, och om havets kraft att både förena människor och hålla dem isär. Vi får följa Dagmar i livets uppstart, svårigheten i att ta itu, det enkla och svåra i att förhålla sig och om att bli förälskad för första gången. Platsen, ön, har en central roll och utgör "en ö i havet" på ett snyggt och smart vis. Personporträtten är starka och respektfullt utmejslade, storasystern Huldas karga välvilja är särskilt spännande. Språket sätt... Läs hela recensionen

 7. Familjeskildring med mörka stråk
  Emma, 26 augusti 2021

  De kom från öar av Malin Haawind är den första delen i trilogin om spritkassörskan Dagmar och sjömannen Holger som utspelar sig i Slite på Gotland. En kärleksroman? Delvis. Men egentligen är berättelsen så mycket mer än så. Med avstamp vid krigsslutet år 1945 får vi följa två helt vanliga personer vars vägar, mest av en slump, korsas. Trots utmaningar, hinder och oro längs vägen flätas sakteligen deras livsöden samman. Med bra driv och schvung i dialogen, många bad (bad är hälsa!) och fina me... Läs hela recensionen

Visa alla 7 recensioner

Fler böcker av Malin Haawind