Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
311
Utgivningsdatum
2021-09-06
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
180 x 110 x 20 mm
Vikt
194 g
SAB
G,Gcz Sjöwall, Maj,Gcz Wahlöö, Per
ISBN
9789164207623

Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for

(2 röster)  |   Läs 1 recension
Pocket,  Svenska, 2021-09-06
79
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Boken om Beck är en lättläst och bra biografi som täcker in det mesta i ämnet. Bibliotekstjänst

Erlandsson har skrivit en mycket läsvärd bok om författarparets gärning. ... "Boken om Beck och Sjöwall-Wahlöö och tiden som for" är både gedigen och fascinerande läsning inte minst beroende på att den förenar en tillbakablick på ett Sverige som gått förlorat och ett kärlekspar som levde i en fruktbar symbios med varandra och tiden. Lena S. Karlsson, Dala-Demokraten

Under åren 1965 till 1975 kom författarna Maj Sjöwall och Per Wahlöö ut med tio böcker om kriminalkommissarie Martin Beck. Sviten fick titeln Roman om ett brott och skulle bli banbrytande. Så här kunde deckare skrivas!

Så här kunde Sverige skildras! Maj och Per var glödande kommunister, men också ett innerligt kärlekspar. Reportrar som träffade dem hade svårt att skriva artiklarna efteråt, för vem sa egentligen vad? De föll varandra i talet, alltid tillsammans, alltid sammanflätade. Så Boken om Beck är en berättelse om litteraturhistoria, men också en kärlekshistoria.

Roman om ett brott skapade det svenska deckarundret. Det är svårt att tänka sig en Wallander, en Salander eller en Van Veeteren utan Martin Beck.

Utifrån en mängd intervjuer och hittills opublicerade brev och dagböcker tecknar Johan Erlandsson bilden av ett av svenskt 1900-tals mest betydande författarskap.

Johan Erlandsson är författare och journalist. Han debuterade 2009 med en biografi över Allan Edwall. 2016 kom det historiska reportaget Desertörerna, om de amerikanska Vietnamdesertörerna. Till vardags är han reporter på tidningen Kommunalarbetaren.

Fascinerande läsning, mycket tidsskildring. ... Johan Erlandsson tvinnar journalistiskt rappt ihop Sjöwall Wahlöös liv och deras litteratur så att miljön där Beck skapades blir brett belyst. Bodil Juggas, Arbetarbladet

Johan Erlandssons fack-prosa studsar fram i sådant tempo att man nästan kan förnimma hur Maj Sjöwall rökhest hejar på med sin stockholmsdialekt: Hörru grabben, haka inte upp dig på det där, nu kör vi vidare! ... Texten rinner motståndslöst över sidorna. ... Det är spännande läsning, aldrig tråkig och Erlandsson lyckas faktiskt bygga en hel kronologi kring Sjöwall-Wahlöös liv via böckerna, ända fram till Sjöwalls död i Landskrona i april 2020. Per Hellgren, Eskilstuna-Kuriren

Johan Erlandsson har kanske skrivit den ultimata boken om Sjöwall Wahlöö. Den är författad på gedigen tidningsprosa, ohyggligt underbyggd. Kjell E Genberg, Dast Magazine

Erlandsson har ett öga för detaljer som fångar personerna han berättar om. ... Men författaren blundar inte heller för det mörka... Boken om Beck och Sjöwall-Wahlöö och tiden som for är en bok som glider ner lätt, som att äta tårta med lite malört i för att använda Maj Sjöwalls eget uttryck. Erik Haking, Flamman
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for
  2. +
  3. Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for

De som köpt den här boken har ofta också köpt Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for av Johan Erlandsson (inbunden).

Köp båda 2 för 274 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Boken om Beck och Sjöwall Wahlöö och tiden som for. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
  1. Sjövall Wahlöö
    Anna Birgitta (Dalarna), 7 mars 2023

    Väldigt intressant att få veta lite mer om hur böckerna "Roman om ett brott" kom till. Författarparet lade ner stora ansträngningar för att skapa trovärdighet åt personer och händelser. Det frestande på såväl hälsa som ekonomi och ledde slutligen till att Sjövall fick avsluta projektet utan Wahlöö.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av Johan Erlandsson