Fler böcker inom
Format
Pocket
Språk
Svenska
Antal sidor
321
Utgivningsdatum
2022-01-12
Förlag
Piratförlaget
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
180 g
SAB
Ohja-c:k.55,Kc.55
ISBN
9789164207784
Kvinnorna byggde välfärden (pocket)

Kvinnorna byggde välfärden

(1 röst)
Pocket,  Svenska, 2022-01-12
79
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
Britt-Marie Mattsson skriver pedagogiskt och lättflytande, en snabbrepris av svenskt kvinnoliv och kvinnokamp under hundra år, till stor del byggd på intervjuer med experter och vanliga kvinnor. Jenny Aschenbrenner, Svenska Dagbladet

Det var en revolution när den unga generationen kvinnor på 1970-talet gick ut i yrkeslivet och bröt med det gamla hemmafruidealet. Det var en strävan efter självständighet. Men samhället hade heller inte längre råd att avstå från kvinnors kompetens och förmåga att göra betydande insatser för utvecklingen. Skatteintäkterna från kvinnornas lönearbete var nödvändiga för att den tidigare folkhemsvisionen skulle kunna bli verklighet.

Men hur gick det för denna generation kvinnor som under ett halvt sekel både yrkesarbetade och tog huvudansvaret för hem och barn? Den generationen som dessutom tvingade fram en rad viktiga jämställdhetsreformer som idag tas för givna. Nu har dessa kvinnor gått i pension och det är möjligt att börja summera. Och det finns lärdomar att dra för kvinnorna som följer i deras spår.

Prisbelönta journalisten Britt-Marie Mattsson, som arbetat för Göteborgs-Posten i femtio år, skildrar i denna populärhistoriska bok med avstamp i Per-Albin Hanssons tankar om kvinnorna och folkhemmet på 1920-talet den generation av pionjärer som hon själv tillhör.

Hon har valt ett personligt anslag med inslag av både den egna uppväxten och sin långa erfarenhet av yrkeslivet. Här finns även intervjuer med ett tjugotal forskare, experter och politiker som bidrar med djupare kunskaper, liksom en lång rad kvinnor som berättar om sina liv under denna tid som var så omvälvande för den svenska samhällsutvecklingen.

Hon har intervjuat experter, politiker och kvinnor med olika erfarenheter men ger oss också sin egen intressanta bakgrund och inspirerande historia. Läs! Och köp till dina döttrar - och söner. Maria Näslund, Tara
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kvinnorna byggde välfärden
  2. +
  3. Tills alla dör

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tills alla dör av Diamant Salihu (pocket).

Köp båda 2 för 128 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Britt-Marie Mattsson