Sten i siden (ljudbok) Sten i siden
Fler böcker inom
Format
Ljudbok
Filformat
Ljudbok, MP3 (5-minutersspår) (566.4 MB)
Språk
Svenska
Inläsare
Mikael Niemi
Utgivningsdatum
2023-09-15
Förlag
Piratförlaget
ISBN
9789164235398
Sten i siden (ljudbok)

Sten i siden Ljudbok

(82 röster)  |  Läs 13 recensioner
Ljudbok,  Svenska, 2023-09-15

Styckköp

79 167 Du sparar 88 kr!

Finns i Bokus Play

Från 79 kr/mån
Finns även som
Visa alla 3 format & utgåvor
"... prosa som det slår gnistor om. ... Niemi vet exakt när språket ska vila - och när det ska göra saltomortaler." Aftonbladet

" Han känner sin bygd och skildrar mentaliteter och tänkesätt självklart övertygande, här som i sina andra böcker." Arbetarbladet

"En ren fröjd till roman!" Yukiko Duke, Vi Läser

"Mikael Niemi har ett nästan magiskt episkt språk som för handlingen framåt. Trots att romanen är på nästan 600 sidor så fyller varje sida, varje ord sin funktion i romanbygget. En mästerlig roman.
Betyg: 5, Briljant" Bibliotekstjänst

Under ett grävarbete på myren utanför Pajala hittas några förmultnade kvarlevor. De tycks ha legat där mycket länge, och visar sig snart ha mänskligt ursprung.

Spåren leder generationer tillbaka till en avlägsen, hårdare tid då arbetarna i Tornedalen reste sig ur sitt armod och började kräva rättigheter. Vi möter en fattig torparfamiljs liv, deras drömmar, stolthet och konflikter då vägen skulle byggas genom Pajalas skogsmarker.

I Uppsala får en kvinna en av sina återkommande syner. Något drar henne norrut, till faderns uppväxttrakter. Är det förfädernas röster som hörs ropa?

Mikael Niemi berättar med värme om sitt Tornedalen, om människorna och naturen och om de som gått före och kämpat för sin plats på jorden.
Visa hela texten

Kundrecensioner

Det finns 13 recensioner av Sten i siden. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant spännande och lärorik bok.
  GS, 8 februari 2024

  En gripande bok med förflyttningen i tiden mellan då och nu. Mikael Niemi är fantastisk som uppläsare och gör historien levande.

 2. Bästa jag läst
  -, 10 januari 2024

  Kan vara den bästa bok jag läst/lyssnat på. Och otroligt uppläsning.

 3. Fantastisk bok
  Dalbert, 1 december 2023

  En spännande, intressant berättelse om historiska händelser i Norrbotten som har dagsaktuella ingredienser. Mikael är en otrolig berättare och att dessutom få lyssna till honom ger ett extra djup

 4. Oerhört stark bok
  AL Norden, 20 november 2023

  Tack Mikael Niemi! En underbar bok och uppläsning!Ville egentligen aldrig sluta lyssna!

 5. Mäktig och mustig
  Ewa Grönwall (Maury France), 18 november 2023

  En fantastisk berättelse och ett värdefullt tidsdokument i svensk historia. Som söderlänning har jag fått ännu en inblick i livet kring Tornedalen. Språket meänkieli, fattigdommen och vad släktfejder gör med ett samhälle. En av årets bästa böcker utan tvekan.

 6. Otrolig!
  -, 8 november 2023

  Så mycket av Tornedalens historia sammanflätad med en sidensjal och en tung sten! Makalöst! Fick lära mig mycket om bl a arbetssrrörelsens framväxt i denna del av landet, den politisk utvecklingen, religiositetens avarter, marginaliseringen av en hel folkgrupp och vad bitterhet och tystnad kan göra med människor. Åsså var det detta med det underjordiska och det himmelska. Vad är egentligen verkligt? Som grädde på moset får vi dessutom njuta av Mikael Niemis sagolika röst och dialekt. Jag bara säger: lyssna på denna ljudbok!

 7. Mäktig
  -, 4 november 2023

  Mikael Niemi är en mästerlig berättare som skildrar ett skeende med en fantastisk närvaro och personbeskrivningar. Till det en mycket bra uppläsning av författaren.

 8. Fantastisk
  -, 28 oktober 2023

  Helt underbar bok om även sorglig. Mikael läser fantastiskt. Tack

 9. Oerhört gripande och vacker berättelse
  -, 23 oktober 2023

  Poetiskt skriven bok med ett sjungande språk som levandegör en svunnen tid.

 10. Poetiskt historielektion
  Birgitta Noreus (Solna), 21 oktober 2023

  Ännu en mycket välskriven historisk skildring av Tornedalen. Fantastiskt språk; poetiskt och målande

 11. Oj, jag har inga ord
  -, 4 oktober 2023

  Mikael Niemi sade i en intervju att det här är det svåraste han har skrivit. Men vilket resultat!! Boken berör mig in i märgen. Jag har lidit, gråtit, skrattat, och med andakt följt karaktärerna i denna berättelse. Nu sörjer jag att Boken är slut. Ett norrländskt mästerverk!
  /M. Holmgren

 12. Fantastisk bok!
  Birgitte Sjöstedt, 22 september 2023

  Mikael Niemis röst får mig att förflyttas till min barndom i Tornedalen. Boken är fantastiskt intressant. Så sällan hör man skildringar från folks vedermödor från norrländska trakter. Oerhört gripande och lärorikt. Tack Mikael Niemi för den storartade berättelsen. Du är och förblir min favoritförfattare!

 13. Tack för denna roman!
  -, 18 september 2023

  Historia så stark och viktig. Den värmer i nutidens kalla högervindar.

Visa alla 13 recensioner

Fler böcker av Mikael Niemi