Skynda att älska (pocket)
Format
Pocket
Språk
Svenska
Utgivningsdatum
2010-01-15
Förlag
Månpocket
Medarbetare
Eklund, Sigge (form)
Dimensioner
178 x 110 x 15 mm
Vikt
135 g
SAB
Hc,Lz Schulman, Alex
ISBN
9789170017438

Skynda att älska

(97 röster)  |  Läs 6 recensioner
Pocket,  Svenska, 2010-01-15
89
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 4 format & utgåvor
När Alex föddes hade hans pappa redan ett helt liv bakom sig, vuxna barn i tidigare äktenskap, jobbat med Lennart Hyland, umgåtts med Zarah Leander och slagits mot ryssen under finska vinterkriget. Alex pappa var inte som kompisarnas pappa. Alex far var gammal.

Alex har inte orkat besöka torpet i Värmland sedan hans pappa gick bort. När han till slut återvänder väcks starka minnen till liv, somliga gamla och bekanta, andra nya och helt oväntade även för honom själv. Utan direkt eftertanke börjar Alex samla på minnena, det blir en daglig rutin och snart har han hundratals minnesfragment i anteckningsboken. Här har de vävts samman till ett slående ömsint, vemodigt och kärleksfullt porträtt av en far. Och en stark berättelse om hur det är att växa upp med en åldrande förälder.

Redan som barn reflekterar Alex över att hans pappa inte kastar upp honom i luften och busar med honom som hans kompisars pappor gör. Och som ung vuxen bär han en ständig oro för att pappan ska gå upp mitt i natten och råka trilla. Mer än en gång har det hänt att han fått lämna krogkön för att i ilfart åka hem och hjälpa pappa. Och istället för att komma hem på den årliga kräftskivan får han och fadern vänja sig vid att ses på ålderdomshemmet med insmugglade kräftor och whisky. Efter begravningen kämpar Alex med sina egna känslor och han blir en mästare på att stänga av dem, tills en dag då det inte går att hålla tillbaka längre.

I Skynda att älska får läsarna möta en ny sida av Alex Schulman långt från den skoningslösa satir som hans krönikor och bloggtexter kännetecknas av. Vemod och sorg blandas med humor och oceaner av kärlek. En gripande berättelse om en far och en son och deras kamp mot tiden.Allan Schulman gick bort 2003, Alex var då 27 år, Allan 84.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Skynda att älska
 2. +
 3. Överlevarna

De som köpt den här boken har ofta också köpt Överlevarna av Alex Schulman (pocket).

Köp båda 2 för 178 kr

Kundrecensioner

Det finns 6 recensioner av Skynda att älska. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Gripande självbiografisk berättelse
  Hjortronhyllan, 28 februari 2023

  Skynda att älska är en gripande självbiografisk berättelse av författaren Alex Schulman om hans relation till sin åldrande far. Det är en bok som rör om i hjärtat och som många läsare säkert kan känna igen sig i, oavsett erfarenheter av att ha haft en åldrande förälder.

  Schulman skriver på ett enkelt sätt, utan att bli långtråkig, och lyckas förmedla ärlighet och ömhet i relationen till sin far. Berättelsen är varm och mörk, humoristisk och sorglig på samma gång, vilket gör den både ... Läs hela recensionen

 2. Väldigt bra
  Maria Johansson, 16 februari 2022

  En fin berättelse fylld av kärlek och sorg.
  Alex Schuman har ett fantastiskt språk och berättar om både ljusa och mörka minnen.

 3. Känslosam hyllning
  Hans Jacobsson, 29 oktober 2020

  Alex bygger upp en känslosam roman med detaljer och episoder som resulterar i en hyllning till sin far. Allan Schulman som var kolerisk och ibland gick över gränsen som när han sparkade på sin liggande son vid ett av utbrotten. Kanske inte helt trovärdigt att glorifiera sin far som Alex gör och hyllningarna till honom går som en röd tråd genom hela boken. Boken är dock mycket läsvärd.

 4. Pappakärlek

  Alex skriver så fint om sin pappa, lätt att förstå att den gamla pappan ändå var en mycket bra pappa (kanske på grund av sin ålder?).

 5. Fin skildring
  Kim-André persson (Västerås), 4 februari 2015

  Fin berättelse om en relation till sin far. Idol och förebild går inte att komma ifrån, fint känsloskrivet och Alex fångar den känslan bra.

 6. Lika dåligt som alltid
  fredrika johansson, 22 juni 2014

  Ytterligare dåligt skrivet utav Alex Shulman. Det förvånar mig att något förlag vill lägga ned döda träd till att publicera denna typ av skräp.

Visa alla 6 recensioner

Fler böcker av Alex Schulman