Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
245
Utgivningsdatum
2016-05-12
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Öström, Arne (form)
Dimensioner
230 x 195 x 25 mm
Vikt
871 g
SAB
Qcaa
ISBN
9789170312878
Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna (inbunden)

Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna

(5 röster)  |  Läs 1 recension
Inbunden Svenska, 2016-05-12
219
 • Skickas inom 2-5 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Smaka på historien är en bok om människor och mat i 1500- 1600- och 1700-talets Stockholm med omnejd. Möt Karin Månsdotter knektdottern som blev drottning i några veckor och ta del av hennes bröllopsmiddag. Möt också den olyckliga drottningen Maria Eleonora som längtade så efter ostron att en kurir beordrades rida genom natt och dag för att skaffa henne så många han kunde. Läs om pigan Margareta som stal gåshalvor och fårlår, om Claes Rålamb som intro-ducerade kaffet i Sverige, om båtsmännens mat ombord på örlogsskeppen eller om stenugnarna i skärgården som minner om ryska galärflottans framfart år 1719.

Varje berättelse har inspirerat till en måltid med olika rätter. Många av recepten har sitt ursprung i gamla kokböcker, men är anpassade till moderna behov och smaklökar. Andra är helt nya.

Katarina Schoerner Carr är kulturhistoriker, författare, konstnär och illustratör. Hon har mångårig erfarenhet av museiverksamhet och historieförmedling, bland annat på Kungl. Myntkabinettet och Vasamuseet.

Örjan Klein är kock och har gjort en rad mathistoriska TV-program och skrivit flera kokböcker. Han var med och startade Restaurangakademien och har haft en stjärna i Guide Michelin. I dag är han delägare i Vasamuseets restaurang.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna
 2. +
 3. Ätbart : en svinnbra handbok

De som köpt den här boken har ofta också köpt Ätbart : en svinnbra handbok av Gabriel Johansson (häftad).

Köp båda 2 för 468 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Smaka på historien : människor och måltider ur det förflutna. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mat Då och Nu.
  Rolf Pärlhem, 31 maj 2016

  Trevlig läsning som ger en känsla av då och nu rent historiskt men också på ett trevligt sätt skillnaden i våra matvanor.Recepten i boken är på ett mycket bra sätt kulinariskt anpassade till nutid.
  Boken kan också läsas som en kokbok när du skall göra en trevlig middag hemma med anspelning på historia.

Visa alla 1 recensioner

Fler böcker av författarna

 • Männens bok : om mat, hälsa, livsstil och prostata

  Katarina Tomic, Örjan Klein, Margit Eliasson

  Männens bok: om mat, hälsa, livsstil och prostata vill öka kunskapen för prostatacancer och inspirera till hälsosamt leverne. Boken innehåller fakta om prostatan, de senaste forskningsrönen och information om hur kost, hälsa och livsstil påverkar ...

 • Biets bästa bok

  Katarina Schoerner Carr

  Tycker du om musik? Tycker du om djur och natur? Om du vill ha en bok som du kan titta i och läsa tillsammans med barn är Biets bästa bok helt rätt. I boken kan du följa ett litet bi som flyger från sida till sida, förbi blommor och träd och många...