Den okuvliga friheten : ett ungdomsverk (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
239
Utgivningsdatum
2017-03-21
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Siwe, Fredrika (form)
Dimensioner
222 x 152 x 21 mm
Vikt
590 g
SAB
Hc
ISBN
9789170312960

Den okuvliga friheten : ett ungdomsverk

(11 röster)  |  Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2017-03-21
150
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
''Den stad som fanns är dömd att försvinna'', skrev Per Anders Fogelström i Stockholm. Stad i förvandling från 1963. Ingen annan har som han skildrat denna föränderliga stad och dess enastående utveckling från lortig och illaluktande anhopning till välfärdsstatens manifesterande i hyreskaserner, trafikleder och folkhemmets institutioner.

I samband med att det 2017 är 100 år sedan Fogelström föddes har Stockholmia forskning och förlag i samråd med sällskapet Per Anders Fogelströms vänner valt att publicera författarens ungdomsverk Den okuvliga friheten från 1939. Manuset refuserades och har alltså aldrig tidigare getts ut.

Till skillnad från Fogelströms kommande författargärning är Den okuvliga friheten en fiktiv historia, som utspelar sig i en uppdiktad stad i en uppdiktad stat i en uppdiktad framtid, där en totalitär stormakt ockuperat ett litet land, med förtryck och judehat till följd, men också motståndskamp från Röda ligan mot det enda tillåtna partiet batongisterna. Det är en äventyrsberättelse som förebådar författarens livslånga gärning för fred och frihet, hans civilkurage och oförtröttliga engagemang för staden och dess människor. Spänningsromanen är också ett intressant tidsdokument som speglar den verklighet och den tidsanda som den unge Fogelström upplevde i ett Europa på randen till världskrig. Tyvärr är det därtill en historia som i många avseenden åter känns skrämmande aktuell.

Karl-Olof Anderssons inledning sätter in Fogelströms romanmanus i sitt sammanhang, och berättar både om den unge eldsjälen Fogelström och om det samtida Stockholm. Såväl inledningen som Fogelströms berättelse Den okuvliga friheten är bildsatta med foton ur Stadsmuseets samlingar från 1930-, 1940- och 1950-talens Stockholm. Flera av bilderna har inte publicerats tidigare.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Den okuvliga friheten : ett ungdomsverk
 2. +
 3. Götgatsbacken

De som köpt den här boken har ofta också köpt Götgatsbacken av Viktor Adolphson, Hans-Olov Öberg (pocket).

Köp båda 2 för 209 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Den okuvliga friheten : ett ungdomsverk. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Er service bådar gott för kommande köp!
  Rolf Penderud, 6 april 2017

  Dagen efter utgivningen av boken var den klar för leverans.
  Det tog en dag till så låg den i min brevlåda.
  MYCKET gott betyg!!!

  MVH

 2. Viktig tidsdokument
  Rolf Arne Nordin, 6 april 2017

  Ett dokument från en tid som aldrig ska fås återuppstå. Även om den skrevs innan den verkliga omfattningen av Nazismens illdåd inte var känd är det en uppgörelse som är värt att läsa. Särskilt vid en tid då vissa spöken från den tiden verkar återuppstå

Visa alla 2 recensioner

Fler böcker av Per Anders Fogelström