Ulla Winblad : liv och legend (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
158
Utgivningsdatum
2021-02-26
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Hultman Löfvendahl, Annika (red.) / Hosseini, Sepidar (form)
Dimensioner
190 x 135 x 18 mm
Vikt
342 g
SAB
Lz Winblad, Ulla
ISBN
9789170313271
Ulla Winblad : liv och legend (inbunden)

Ulla Winblad : liv och legend

(7 röster)  |  Läs 3 recensioner
Inbunden, Svenska, 2021-02-26
229
 • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
 • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Ulla Winblad har gått till historien som fiktiv gestalt i nationalskalden Carl Michael Bellmans rika sångskatt. Svartlockig, yr, dekolleterad och evigt ung är hon sinnebilden för sinnlighet, supande och stockholmskt 1700-tal. Varje epok har skapat sin egen bild av henne: kokett, förförisk, försupen, tragisk, trotsig. Men vem var verklighetens Ulla Winblad?

Det här är sannsagan om Maria Christina Kiellström (1744 1798), flickebarnet som växte upp i Stockholm och blev ett helt sekels sexsymbol. Hon föddes som utfattig och dog som gift husägare. Däremellan rumlade hon och larmade i den sceniska stad där hon rörde sig mellan krog och bal, stuga och slott. Hon dansade, födde barn och miste det, slogs och blev slagen, åtrådd, bedragen, besjungen och bespottad. Som en skugga genom livet följde henne Ulla Winblad.

Rebecka Lennartsson är docent i etnologi och forskningschef på Stadsmuseet i Stockholm. Boken om Ulla Winblad bygger på hennes forskning om kommersiell sexualitet i 1700-talets Stockholm.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Ulla Winblad : liv och legend
 2. +
 3. De kom, de såg, de segrade : vad antikens fältherrar lär oss om makten och människan

De som köpt den här boken har ofta också köpt De kom, de såg, de segrade : vad antikens fälth... av Daniel Hermansson (inbunden).

Köp båda 2 för 428 kr

Kundrecensioner

Det finns 3 recensioner av Ulla Winblad : liv och legend. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Klart läsvärd
  Börje Wennerström, 19 november 2021

  Först blev jag lite besviken över att boken var så tunn, men när jag började läsa glömdes det bort eftersom den är både vacker och välskriven. Givetvis består den av många kvalificerade antaganden, men då författaren är kunnig i ämnet så är de säkerligen välgrundade. Jag hade mycket stort utbyte av innehållet då jag är att betrakta som bellmansnörd och min förutfattade bild av Maja Stina visar sig inte vara helt fel (bara lite). Rekommenderar boken varmt till den historieintresserade.
  / Börje Wennerström

 2. En mycket initierad och välskriven bok.
  Nils-Eric Hennix, 23 augusti 2021

  Ulla Winblad : liv och legend
  Detta är en mycket initierad, intressant och välskriven bok. Oumbärlig för oss som är intresserad av 1700-talet och personerna kring Bellman. Jag rekommenderar boken starkt.

  N-E Hennix
  författare

 3. Dikt och verklighet
  Bengt Eriksson, 5 maj 2021

  Ulla Winblads vara eller icke vara hanteras med spänning, fantasi och trovärdiga slutsatser av Rebecka Lennartsson. Det senare 1700-talets promiskuitet beskrivs i ett tillgängligt språk och bygger på en omfattande forskning. Trevlig, och samtidigt lite beklämmande, läsning.

Visa alla 3 recensioner

Fler böcker av Rebecka Lennartsson