Bakom stadens kulisser : genus och gränser i Stockholm 1800-2000 (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
380
Utgivningsdatum
2021-10-14
Upplaga
1
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Arnberg, Klara (förf.) / Carlsson, Karin (red.) / Lennartsson, Rebecka (red.)
Dimensioner
225 x 190 x 34 mm
Vikt
1080 g
SAB
Ohja:k
ISBN
9789170313318

Bakom stadens kulisser : genus och gränser i Stockholm 1800-2000

Häftad,  Svenska, 2021-10-14
254
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kliv in i stadens gömda, förbisedda och försvunna rum!

I Bakom stadens kulisser tar forskare från skilda discipliner med läsaren på strövtåg i Stockholm från tidigt 1800-tal till sent 1900-tal. Antologin tar sin början bland de första omstridda schweizerierna i Staden mellan broarna, passerar stadens nya centrum för konsumtion och förströelser på Norr, gör uppehåll på det fashionabla Östermalm och avslutas i de förfallna Klarakvarteren.

Läsaren får besöka försvunna kaférum och slå in på det beryktade bordellstråket Norra Smedjegatan, träda in i undangömda kökstrappor, bevittna hemliga möten i Humlegårdens urinkurer och bekanta sig med de stora varuhusens upplysta skyltfönster. Vandringen avslutas bakom kulisserna på den svenska syndens stråk Klara porra under 1970-talet.

Rummen har både fysiska och mentala gränser. De präglas av normer och ideal kring manligt och kvinnligt, liksom av gränsöverskridanden i spänningsfälten mellan offentligt och privat, arbete och fritid, smutsigt och rent, konsumtion och produktion. Det är också rum som inte alltid lämnat tydliga spår i kulturarvsinstitutionernas samlingar.

Antologin Bakom stadens kulisser är ett resultat av forskningsprojektet Bekönade rum. Mångdimensionella vandringar i stadens historia. Genom ett nära samarbete mellan arkivarier, antikvarier och forskare har projektet syftat till att skriva fram en mer mångfacetterad stadshistoria med utgångspunkt i de spår av levt liv som speglas i kulturarvsinstitutionernas föremål, bilder och foton.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bakom stadens kulisser : genus och gränser i Stockholm 1800-2000
  2. +
  3. Järnladies : från arvtagerskan till kolarhustrun

De som köpt den här boken har ofta också köpt Järnladies : från arvtagerskan till kolarhustrun av Christina Lindeqvist, Jenny Findahl (häftad).

Köp båda 2 för 354 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »