Stockholms gatunamn (inbunden)
Format
Inbunden (Halvklotband)
Språk
Svenska
Serie
Stockholm stads monografiserie (del 50)
Antal sidor
784
Utgivningsdatum
2022-06-02
Upplaga
4
Förlag
Stockholmia förlag
Medarbetare
Lundqvist, Gunnar (förf.) / Ferenius, Jonas (förf.) / Nyström, Staffan (red.)
Dimensioner
24 x ? x 4 mm
Vikt
10 g
SAB
Ncaa
ISBN
9789170313363

Stockholms gatunamn

(3 röster)  |   Läs 2 recensioner
Inbunden,  Svenska, 2022-06-02
387
Billigast på PriceRunner
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Varför heter något Böcklingbacken, Långpannestigen eller Ånghästparken? Vilka var Mamsell Josabeth, Staffan Sasse och Vackra Nanna som fått ge namn åt platser i staden? Vad betyder Akalla, Rinkeby och Skarpnäck? Namnen berättar om stadens ursprung, historia och utveckling. De är en del av Stockholms och stockholmarnas identitet och bidrar till den hembygdskänsla som också finns i en stad. I Stockholms gatunamn förklaras de drygt 5 400 namn på gator, torg, parker och andra allmänna platser i Stockholms 117 stadsdelar, som var fastställda vid utgången av år 2020. Första upplagan flera gånger mellan 1982 och 1984. Tio år senare kom en andra, reviderad upplaga.. Författarna var de mest kompetenta man kan tänka sig: författaren och Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström, ortnamnsforskaren Nils-Gustaf Stahre, förre chefen för Stockholms medeltidsmuseum Jonas Ferenius samt Gunnar Lundqvist, i flera årtionden handläggare av namnfrågor på stadsbyggnadskontoret. Alla fyra var under lång tid verksamma i Stadsbyggnadsnämndens namnberedning. Staffan Nyström, professor i nordisk namnforskning och i 25 år verksam i namnberedningen, bl.a. som dess ordförande, svarade för den tredje upplagan 2005. Detta är bokens fjärde upplaga. . Ursprungsförfattarnas texter finns kvar i boken, men har uppdaterats, kompletterats och i viss mån moderniserats av Staffan Nyström. Nya regelverk och arbetssätt beskrivs och nya namn, tolkningar och forskningsresultat har infogats. Två fylliga register gör boken lätt att söka i.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Stockholms gatunamn
 2. +
 3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (pocket).

Köp båda 2 för 466 kr

Kundrecensioner

Det finns 2 recensioner av Stockholms gatunamn. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. En klassisk favorit
  Maria Lindberg Howard, 22 juni 2022

  Köpte mitt första exemplar av Stockholms gatunamn när den kom ut 1982. Sedan dess har det blivit ett exemplar av varje ny utgåva. Det här är en av de mest uttömmande böckerna om Stockholm. Det är väldigt roligt att få lära känna staden ända ner på gatunivå!

 2. Inte större skillnad från den tidigare upplagan
  corrado caselunghe, 22 juni 2022

  De är likadana: bara 40 mera sidor ( de flesta gäller inte själva Stockholm) och fulare omslaget ( den tidigare kartan var betydligare vackrare)

Visa alla 2 recensioner