Gryning över Kalahari : hur människan blev människa (storpocket)
Fler böcker inom
Format
Storpocket
Språk
Svenska
Serie
Kalahari (del 1)
Antal sidor
382
Utgivningsdatum
2012-12-15
Upplaga
2
Förlag
Ordfront Förlag
Medarbetare
Eriksson, Frida (form)
Dimensioner
195 x 125 x 25 mm
Vikt
257 g
SAB
Ueaa,599.938
ISBN
9789170376818

Gryning över Kalahari : hur människan blev människa

(59 röster)  |  Läs 11 recensioner
Storpocket,  Svenska, 2012-12-15
99
 • Skickas från oss imorgon
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Finns även som
Visa alla 5 format & utgåvor
Uppdaterad utgåva av Gryning över Kalahari i storpocket! Frågan om mänsklighetens ursprung upphör aldrig att fascinera. Hur har den mänskliga arten uppkommit och utvecklats? Vad hände för sex miljoner år sedan då människornas och apornas vägar skildes åt? Och vad är egentligen en människa? Gryning över Kalahari är den fantastiska berättelsen om hur en liten grupp Homo sapiens, kanske bara något hundratal, lämnade Afrika för 60 000 år sedan och spred sig ut över hela jordklotet. Och förändrade det i grunden. Lasse Berg skildrar bushfolket i Kalahariöknen som till helt nyligen levde som de tidigaste människorna gjorde ett liv av samlande och jagande mellan Afrikas öppna horisonter. Gryning över Kalahari är en fantasieggande, lättillgänglig och djupt personlig sammanfattning av vad vi idag vet om människans evolution. En bok om det samarbetande, lättjefulla, berättande, dansande, målande, skönhetstörstande djuret. En bok om människan, såld i 60 000 ex. Det känns gott att bära hans bok bland ryggsäckens insamlade skatter. [...] En bok med en rytm som också är ett budskap. Moa Matthis, Obs, P1 Ett fängslande essäistiskt reportage om människans ursprung. Till hennes bästa genetiska arvedelar, förstår man, hör nyfikenheten, uthålligheten och förmågan att berätta. Lasse Berg vansläktas sannerligen inte. [...) En lång och spännande resa genom den senaste forskningens svar på mänsklighetens äldsta frågor." Lars Linder, Dagens Nyheter En mycket mycket bra sammanfattning av all forskning på det här området, en imponerande sammanfattning Empati, medkänsla är definitivt en del av vårt s.k. djuriska arv. Det kanske inte är så att jultomten kommer från Afrika, men att givmildheten har sitt ursprung där. Jan-Olov Johansson i Vetenskapsradion, P1
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Gryning över Kalahari : hur människan blev människa
 2. +
 3. Tillsammans : människan som människans räddning

De som köpt den här boken har ofta också köpt Tillsammans : människan som människans räddning av Lasse Berg (inbunden).

Köp båda 2 för 228 kr

Kundrecensioner

Det finns 11 recensioner av Gryning över Kalahari : hur människan blev människa. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Mertanke.
  Rolle Gisslén, 29 oktober 2023

  En av flera böcker av författaren Lasse Berg. I mina ögon den bästa av dem som avhandlar människan och mänskligheten. Väcker upp funderingar och teorier om vårt ursprung och framtid. Hur mycket av vårt beteende finns i våra gener? Och hur mycket kan vi själva påverka?

 2. Gripande läsning men inte korrekt
  John F., 7 mars 2017

  En väldigt personlig skildring av vårt ursprung kopplat till den moderna Homo Sapiens som vandrar i Kalahari.
  Dock dras betyget ned eftersom man tidigt i boken drabbas av en direkt felaktighet då han konstaterar att Neanderthal anses vara en egen art då "genetisk forskning inte kunnat hitta några genetiska spå från dem hos oss...." sid 28. För egen del har jag fått veta att jag är 1,7% Neanderthal och lika mycket Denisovan. Ungefär som alla människor som har sitt arv från norr om Sahara. ... Läs hela recensionen

 3. För ALLA!
  William Petersson, 2 september 2016

  Utomordentlig - borde läsas av ALLA!
  Handlar verkligen om hur människan blev människa
  och - på gott och ont - kom att behärska världen!

 4. Fantastisk!
  Elisabeth J, 21 november 2014

  Snacka om att få perspektiv på sin egen och hela mänsklighetens tillvaro!
  Många aha-upplevelser. Så varmt och mänskligt skrivet. Rekommenderas å det bestämdaste ;))

 5. All borde läsa denna bok
  Per Paulsson, 17 september 2014

  Den här boken har jag sett i ögonvrån men alltid lyckats undvika. Jag har alltid fått intrycket att den var för seriös och tråkig. Men så är inte fallet, en synnerligen intressant bok som nånstans sammanfattar allt det jag hört i små skvättar här och där under mitt 65 åriga liv.

 6. Upplysande
  monica , 26 juni 2014

  En underbar bok lättläst intressant och går knappt att lägga ifrån sig. Kan verkligen rekommendera denna bok. Många nya fakta om våt utveckling!

 7. Decenniets mest läsvärda bok.
  Lena N, 23 juni 2014

  Jag har redan givit den i present till två av mina vänner. Den finns ju även översatt till ett flertal språk vilket gör den extra lätt att sprida.

 8. Människans afrikanska ursprung
  ME, 17 juni 2014

  En av de mest intressanta böcker jag läst, handlar om allas vårt ursprung i Afrika, och om vad vi genetiskt är ämnade för. Alla borde läsa den!

 9. Så spännande kunskap!
  Thommy Gustavsson, 28 april 2014

  Boken ger verkligen lättfattligt och nutida perspektiv på vår härkomst och nutida tillvaro, beteende. I viss mening kan vi avundas tidiga homininer - men framförallt lära av attityd. Tack Lasse Berg!

 10. Läsvärt
  bim sköld, 21 april 2014

  Det bästa jag läst på länge, både ur ett mänskligt perspektiv som ett klimatmässigt perspektiv. Kan rekommendera boken till alla åldrar.

 11. Intressant och spännande
  Eli, 28 mars 2014

  En otroligt bra och spännande bok. Jag slukade den från pärm till pärm. Rekommenderar den till alla som vill veta en del om varifrån vi kommer.

Visa alla 11 recensioner