Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år (inbunden)
Fler böcker inom
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
246
Utgivningsdatum
2011-12-28
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Bünz, Annika (förf.) / Dackling, Martin (förf.) / Larsson Lovén, Lena (förf.) / Magnúsdóttir, Audur (förf.) / Markusson Winkvist, Hanna (förf.) / Nauman, Sari (förf.) / Strömberg, Agneta (förf.) / Synnestvedt, Anita (förf.) / Sjöberg, Maria (red.)
Dimensioner
250 x 215 x 15 mm
Vikt
1020 g
SAB
305.309,Ohj
ISBN
9789170611117
Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år (inbunden)

Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år

Inbunden Svenska, 2011-12-28
250
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Vad kan bilder säga om kvinnligt och manligt i det förflutna? I Bildligt talat. Kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år tar vi en tvärvetenskaplig promenad genom ett historiskt bildgalleri, för att ta reda på hur mäns och kvinnors egenskaper åskådliggjorts genom tiderna. Här samlas historiker, antikvetare och arkeologer kring bild som historiskt vittnesbörd om kvinnligt och manligt. Forskarna betraktar återgivningen av "urkvinnan" Lucy, familjeporträtt på antika gravreliefer, kroppsnormer i tidiga vikingaföremål, bildskapande i isländska sagor, skiftande könsfokusering i 1500-talets klädmode, genusaspekter på kröningsceremonier under 1700-talet, kungliga snedsprång under frihetstiden, nakna stenålderskvinnor i dansk 1940-talsfilm och en såväl tillbaka- som framåtblickande utställning om människans evolution.

Genom alla dessa olika bilder kan vi få kunskap om historien. Dels klargör bilderna sidor av det förflutnas samhällsliv som inte lika väl låter sig fångas i bevarade texter, dels utgör de tidsdokument i sig själva. Från vissa epoker och samhällen saknas skrifter helt, och då är det just genom bevarade lämningar och bilder som vi alls kan närma oss det förflutna. Den naturliga startpunkten är vår tids uttolkning av de fynd som visar hur länge mänskligt liv varit en realitet. Bokens tidsspann är således hisnande långt: 3,2 miljoner år! Vad som betraktats som kvinnligt respektive manligt varierar i tid och rum. Vad som däremot inte förändrats är en överallt och i alla tider återkommande vilja att göra åtskillnad mellan könen.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Bildligt talat : kvinnligt, manligt i 3,2 miljoner år
  2. +
  3. Kolera : samhället, idéerna och katastrofen 1834

De som köpt den här boken har ofta också köpt Kolera : samhället, idéerna och katastrofen 1834 av Daniel Larsson (inbunden).

Köp båda 2 för 529 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »