Rena hem på smutsiga villkor? : hushållstjänster, migration och globalisering (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
189
Utgivningsdatum
2013-03-04
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Shmulyar, Oksana (förf.) / Strollo, Emma (förf.) / Vidal, Gladis Aguirre (förf.) / Gavanas, Anna (red.) / Calleman, Catharina (red.)
Dimensioner
210 x 155 x 15 mm
Vikt
290 g
SAB
O,Qc
ISBN
9789170611230
Rena hem på smutsiga villkor? : hushållstjänster, migration och globalisering (häftad)

Rena hem på smutsiga villkor? : hushållstjänster, migration och globalisering

(2 röster)
Häftad,  Svenska, 2013-03-04
189

Just nu 10% rabatt på allt! Använd kod SEP23

Gäller t.o.m. 28 september 2023. Villkor

  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 199 kr för privatkunder i Sverige.
I samband med att ett skatteavdrag för rengöring, underhåll och tvätt (det så kallade RUT-avdraget) infördes 2007 började en intensiv debatt om hushållstjänster i Sverige. Idag subventioneras RUT-tjänsterna med ungefär 1,5 miljarder kronor av skattemedel. RUT har blivit en del av många människors vardag och har medfört stora förändringar i svenskt familje- och arbetsliv.
Hur ser då förhållandena ut för dem som arbetar på den växande hushållstjänstemarknaden? Har de svarta arbetena blivit vita, som tanken var? Vad betyder det att äldre övergår från att vara mottagare av omsorg till att bli kunder på en marknad för hushållstjänster? Finns det några likheter mellan dagens hushållstjänster och det arbete som tyska hembiträden utförde i Sverige på 1950-talet? Hur resonerar svenska kvinnor bosatta i utlandet kring social jämlikhet och hushållsarbetares rättigheter, när de själva får rollen som arbetsgivare?
Om dessa och andra relaterade frågor handlar denna bok, med bidrag av landets främsta forskare på området: sociologer, statsvetare, historiker, genusvetare, arbetsrättsjurister och antropologer från en rad svenska universitet. De utforskar vad som händer på hushållstjänstemarknaden och följer särskilt de internationella sambanden. Även den växande efterfrågan på hushållstjänster i resten av världen
diskuteras, med fokus på migration och internationell arbetsfördelning. Boken återger många olika erfarenheter och perspektiv här får såväl nystartade städentreprenörer som hushållsarbetare i exil och andra inblandade aktörer komma till tals.
Omslagsbild © Helena Joelsson
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Rena hem på smutsiga villkor? : hushållstjänster, migration och globalisering
  2. +
  3. När kunden är kung : effekter av en transnationell ekonomi

De som köpt den här boken har ofta också köpt När kunden är kung : effekter av en transnation... av Beatriz Lindqvist, Mats Lindqvist (häftad).

Köp båda 2 för 408 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »