Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet (del 135)
Antal sidor
331
Utgivningsdatum
2015-11-17
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
225 x 115 x 25 mm
Vikt
705 g
ISBN
9789170611872

Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern

(1 röst)  |  Läs 1 recension
Häftad,  Svenska, 2015-11-17
219
 • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
 • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Det var tusentals barn som samlades på Barnens Dag 1949 för att få se Pippi Långstrump. Hennes popularitet berodde till stor del på genomslaget som teaterversionen fick vid premiären våren 1946, bara några månader efter utgivningen av den första Pippi-boken. Den barnteatergrupp som senare kallades Vår Teater framförde stycket i Stockholm och på turné under flera år, alltid med Ethel Sjögren i huvudrollen. Efter det kom även privatteatern att ta sig an Pippi, och utgivningen av pjäsen ledde till att skolor i större delen av landet också spelade den i slutet av 1940- och början av 1950-talet.
Den här boken handlar om de första åren med Pippi på scen -- om den betydelse som pjäsen hade för barnteatern i Sverige och för den allmänna uppfattningen om Pippi. De olika versionerna av pjästexten återges i boken, liksom brev från Astrid Lindgren till regissörer av pjäsen och till barnteaterpionjären och vännen Elsa Olenius, vilket visar författarens arbetsprocess och uppfattning om hur Pippi ska framställas.
"Astrid Lindgren och teatern" syftar även på författarens egna teatererfarenheter från barndom och ungdom. Här berättas om de pjäser som barnet Astrid Ericsson deltog i på Sveasalens scen, liksom om de turnésällskap som kom till Vimmerby. En skildring ges av den lilla stadens kulturella liv under mellankrigsåren och av Wimmerby Tidnings ofta humoristiska rapportering från föreställningarna -- särskilt under den period Astrid Ericsson arbetade på redaktionen.
Mycket är skrivet om Astrid Lindgren, men lite om hennes betydelse för barnteatern. Nu tecknas en större bild av författarens egna tidiga upplevelser och av hennes första stora succé på scenen.
Martin Hellström (f. 1979) är biträdande lektor i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet (Växjö/Kalmar). Hans undervisning och forskning handlar främst om barnlitteratur och om samtal kring litteraturen. Avhandlingen från 2011 heter "Förpackningens förvandlingar. Konsumtion och karneval i barnboken" och för tillfället ägnar han sig åt att studera Astrid Lindgrens sagospel samt Maria Gripes författarskap, tillsammans med en läsande barngrupp. Han är bosatt i Vadstena, där han leder flera barnteatergrupper.
Visa hela texten

Passar bra ihop

 1. Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern
 2. +
 3. Från vildmark till grön ängel - receptionsanalyser av läsning i åttonde klass

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från vildmark till grön ängel - receptionsanaly... av Helen Schmidl (kartonnage).

Köp båda 2 för 444 kr

Kundrecensioner

Det finns 1 recension av Pippi på scen : Astrid Lindgren och teatern. Har du också läst boken? Om du har köpt den på Bokus.com vill vi gärna höra vad du tyckte om den! Sätt ditt betyg »
 1. Intressant, men seg, läsning
  Morpheus, 17 september 2016

  Jag är ett stort Astrid fan, och då den här boken lovade att ta en titt på Astrid som teatermänniska, och hennes roll för svensk barnteater, samt ha med Pippi pjäserna i slutet lät det som en bra investering.

  Och... den är okej.
  Först det negativa; Boken är skriven som en avhandling, vilket den är, med fotnoter och ett väldigt akademiskt, torrt språk och ibland mest bara långa rabblande av fakta utan analys eller djupare funderingar. Det kan bli ganska segt och tröttsamt att läs... Läs hela recensionen

Visa alla 1 recensioner