Berättelser om det förbjudna : begär mellan kvinnor i svensk litteratur.... (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Antal sidor
307
Utgivningsdatum
2016-06-09
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
235 x 165 x 25 mm
Vikt
801 g
SAB
G.096z Lesbiska kvinnor,Gc.0972,Gc.46
ISBN
9789170611971

Berättelser om det förbjudna : begär mellan kvinnor i svensk litteratur....

Inbunden,  Svenska, 2016-06-09
217
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kärlek mellan kvinnor som motiv i svensk skönlitteratur är ett ämne som tills helt nyligen har varit outforskat. "Berättelser om det förbjudna. Begär mellan kvinnor i svensk litteratur 1900-1935" är en fristående fortsättning på "Kärlekshistoria. Begär mellan kvinnor i 1800-talets litteratur". Tillsammans spänner de över 100 år av svensk litteraturhistoria och utgör därmed den hittills mest omfattande studie på området som finns i Sverige och Norden. Det långa tidsperspektivet gör det möjligt att studera de dramatiska förändringar som motivkomplexet har genomgått över tid.
Samkönad kärlek var fram till 1944 förbjuden enligt lag och i kulturen var den tabuerad längre än så, men den har ändå alltid funnits där. Förbudet skapade spänningar som konsten och litteraturen kunde spela med. "Berättelser om det förbjudna" visar detta både genom välkända författare som Agnes von Krusenstjerna, Maria Sandel och Karin Boye och genom flera mindre kända författarskap. Också äldre biografisk forskning görs till en del av det material som utforskas. På så sätt pekar studien framåt, mot de decennier som ligger mellan 1935 och vårt eget 2000-tal.
Boken undersöker skönlitterära berättelser om kvinnors kärlek till kvinnor och de föreställningar om det förbjudna som finns i dem. Vilka strategier använde författarna för att komma runt yttrandeförbudet? Finns det några utopier om hur allt skulle kunna ordnas på ett annat och bättre sätt? Och hur förhåller sig litteraturen till andra teorier i tiden om samkönad kärlek?
Eva Borgström är docent i litteraturvetenskap, verksam vid Göteborgs universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Berättelser om det förbjudna : begär mellan kvinnor i svensk litteratur....
  2. +
  3. Från Hamlet till pandemier : genom antropologens blick

De som köpt den här boken har ofta också köpt Från Hamlet till pandemier : genom antropologen... av Lisbeth Sachs (inbunden).

Köp båda 2 för 476 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av Eva Borgström