Det ostyrda universitetet? : perspektiv på styrning, autonomi och reform av svenska lärosäten (häftad)
Fler böcker inom
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
327
Utgivningsdatum
2017-03-31
Upplaga
1
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Engwall, Lars (förf.) / Eriksson-Zetterquist, Ulla (förf.) / Hedmo, Tina (förf.) / Jernberg, Signe (förf.) / Lövgren, Daniel (förf.) / Sahlin, Kerstin (förf.) / Sundberg, Elin (förf.) / Wedlin, Linda (red.) / Pallas, Josef (red.)
Dimensioner
200 x 140 x 20 mm
Vikt
596 g
SAB
Epk
ISBN
9789170612244

Det ostyrda universitetet? : perspektiv på styrning, autonomi och reform av svenska lärosäten

Häftad,  Svenska, 2017-03-31
195
Billigast på PriceRunner
  • Skickas från oss inom 2-3 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Universitet och högskolor, liksom andra organisationer, förväntas vara både styrbara och rationella för att möta samhällets och näringslivets krav på kunskap, tillväxt och innovation. Senare års reformer inom den högre utbildningen, främst den så kallade autonomireformen, har formaliserat denna bild av universiteten som självstyrande organisatoriska enheter. I den pågående styrningsdiskussionen är det makten över universitetens funktion och ordning som står på spel. Men vad innebär det att vara självständig och rationell, och hur tar det sig uttryck inom dagens moderna universitet?
I denna antologi diskuterar tolv forskare inom företagsekonomi och statskunskap vad självständighet betyder och hur svenska universitet och högskolor organiserar sig för att vara självständiga och rationella organisationer. Svaret söker de genom att empiriskt spåra och analysera några av de organisatoriska uttrycken för självständighet och frihet på dagens svenska lärosäten. Därmed lyfts frågan om styrning av universitet bortom enskilda reformagendor och styrförsök.
Författarna undersöker både svårigheterna att styra universitetens olika verksamheter genom policy och övergripande reformer, och de problem som det innebär att tänka sig universitet som i någon mån ostyrda. Kapitlen bygger på forskning om kollegialitet och linjestyrning, mätsystem och utvärderingar för intern organisering, liksom den ökade betydelsen av kommunikation och PR för att visa enhetlighet och sammanhållning mot externa intressenter. Med empiriskt grundad analys ger boken viktiga bidrag till diskussionen om universitetens organisation och styrning, idag och i framtiden.
Redaktörerna Linda Wedlin och Josef Pallas är docenter i företagsekonomi vid Uppsala universitet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Det ostyrda universitetet? : perspektiv på styrning, autonomi och reform av svenska lärosäten
  2. +
  3. Förd bakom ljuset : lurendrejeri i vår tid

De som köpt den här boken har ofta också köpt Förd bakom ljuset : lurendrejeri i vår tid av Daniel Simons, Christopher Chabris (inbunden).

Köp båda 2 för 484 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »