Reformation i två riken (inbunden)
Format
Inbunden
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Öresundsstudier
Antal sidor
302
Utgivningsdatum
2019-08-05
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Brilkman, Kajsa (red.) / Fink-Jensen, Morten (red.) / Sanders, Hanne (red.)
Dimensioner
235 x 165 x 27 mm
Vikt
788 g
SAB
Cj.41
ISBN
9789170612848
Reformation i två riken (inbunden)

Reformation i två riken

(1 röst)
Inbunden Svenska, 2019-08-05
258
  • Skickas inom 2-5 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
I 1500-talets Danmark och Sverige realiserades reformationen genom skapandet av två lutherska statskyrkor. Reformation i två riken, som är resultatet av ett samarbete mellan svenska och danska historiker, skildrar orsakerna till och konsekvenserna av denna utveckling.

I bokens första del analyseras svensk och dansk reformationsforskning inom historia och kyrkohistoria. Genom bidragen visas vilka problemställningar som har varit tongivande inom forskningen, men också betydelsen av internationella impulser och hur olika generationer av forskare har påverkat fältets utveckling.

Bokens andra del tar upp exempel på problem som nutida forskare fokuserat på. Det handlar bland annat om tyska rådgivares betydelse för kyrkoordningen i Danmark och Sverige åren 15371541, om ögonvittnesskildringar och personliga upplevelser av den tidiga svenska reformationen, om förändringar i vem som fick äga och donera egendom i senmedeltidens Stockholm, om den tidigmoderna magiska världsbild som var en utgångspunkt för reformationens ledare och anhängare i Sverige, och om framväxten av en luthersk visuell kultur i Danmark.

Antologin innehåller både historiografiska och historiska studier, och mångfalden av perspektiv pekar på att det finns en stor och fruktbar variation av metoder att angripa reformationen på. Bokens bidrag är därmed uttryck för kritisk reflektion över fältets metodiska och vetenskapsteoretiska arv, och visar samtidigt att fältet är under utveckling och att dansksvenska (och nordiska) samarbeten kan inspirera till ny forskning.

Nr 38 i skriftserien Centrum för Öresundsstudier.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Reformation i två riken
  2. +
  3. Skriv skriv skriv : verktyg för författare

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skriv skriv skriv : verktyg för författare av Jorun Modén (inbunden).

Köp båda 2 för 505 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »