Astrid Lindgrens bildvärldar (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
341
Utgivningsdatum
2019-08-30
Förlag
Makadam förlag
Medarbetare
Almgren White, Anette (red.) / Ehriander, Helene (red.)
Dimensioner
230 x 160 x 30 mm
Vikt
573 g
SAB
Gcz Lindgren, Astrid
ISBN
9789170612855
Astrid Lindgrens bildvärldar (häftad)

Astrid Lindgrens bildvärldar

Häftad,  Svenska, 2019-08-30
249
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Astrid Lindgrens berättelser är centralt placerade i det svenska medvetandet, oupplösligt förknippade med de bilder som åtföljer dem. Genom åren har många studier gjorts av Lindgrens författarskap, men inte lika mycket är skrivet om de bildkonstnärer som gett oss tydliga bilder av de karaktärer och miljöer som gestaltas i texterna.

I denna forskarantologi möter vi olika bildkonstnärers tolkningar av Lindgrens texter: Ilon Wiklands bilder till Ronja rövardotter och till den mindre kända spökhistorien om Skinn Skerping, Ingrid Vang Nymans bilder till berättelserna om Pippi Långstrump, Anna Riwkin-Bricks fotografiska flickskildring Randi bor i Norge. Sagor och noveller som gjorts till böcker av bilderbokskonstnärerna Marit Törnqvist, Hans Arnold, Pija Lindenbaum och Ilon Wikland undersöks också. En annan Lindgrenvärld som analyseras är trädgårdarna på barndomshemmet Näs, så som de anlagts och skildras med nostalgiska filter i en aktuell trädgårdsbok.

De flesta böcker som diskuteras här är lätta att få tag i, de finns i många hem och på alla bibliotek. Illustrationerna i dessa välkända och älskade böcker utgör en skatt av bestående bildvärldar som berikat våra upplevelser och minnen av Astrid Lindgrens berättelser.

Om redaktörerna: Helene Ehriander är docent i litteraturvetenskap vid Linnéuniversitetet; Anette Almgren White är lektor i litteratur vetenskap vid Jönköpings universitet.

Skrifter utgivna av Svenska barnboksinstitutet nr 149 (ISSN 0347-5387)
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Astrid Lindgrens bildvärldar
  2. +
  3. Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap

De som köpt den här boken har ofta också köpt Nya läsningar av Astrid Lindgrens författarskap av Helene Ehriander, Martin Hellström (häftad).

Köp båda 2 för 639 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna