Kulturell hållbarhet - vad är det? : om begreppets innehåll, användning och vetenskapliga relevans (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Antal sidor
193
Utgivningsdatum
2020-06-18
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
215 x 155 x 16 mm
Vikt
414 g
SAB
Uhb
ISBN
9789170612862
Kulturell hållbarhet - vad är det? : om begreppets innehåll, användning och vetenskapliga relevans (häftad)

Kulturell hållbarhet - vad är det? : om begreppets innehåll, användning och vetenskapliga relevans

Häftad,  Svenska, 2020-06-18
168
  • Skickas från oss inom 2-4 vardagar.
  • Fri frakt över 249 kr för privatkunder i Sverige.
Kultur är ett värdeladdat begrepp, både gränslöst och begränsande, fint och fult. Det kan uppfattas som oklart och hotfullt och samtidigt erbjuder det utrymme för nya ordningar. Likt ett mellanrum kan det vara svårt att beskriva och bestämma. Vad händer med kulturen om vi sätter den samman med hållbarhet, vad händer med hållbarheten om vi sätter den samman med kultur?

Det är i korthet vad den här boken handlar om, en bok som uppehåller sig i mellanrummet, utan avsikt att vare sig börja eller sluta i en definition; istället vill vi med hjälp av kultur utforska om förbindelser mellan olika dimensioner kan tänkas uppstå, till och med mellan de mest motsägelsefulla utgångspunkter. I några av kapitlen närmar sig författarna hållbarhet ur ett kulturperspektiv medan andra snarare närmar sig kultur ur ett hållbarhetsperspektiv. Arton forskare inom sociologi, litteraturvetenskap, biologi, etnografi, genusvetenskap och statsvetenskap diskuterar här frågan Kulturell hållbarhet -- vad är det?

Bidragen rör sig från Sápmi till Röda havet, från politiska barnböcker till kommunal vardag, från skrivprojekt inom vården till människans självbild under antropocen: allt i syfte att se nya dimensioner av hållbarheten. "Ett kulturellt perspektiv på hållbarhet pekar också på vikten av att se på exempelvis konsumtionspraktiker som en del av kulturella processer och som något som får betydelse i och genom relationer till andra delar av livet. Det är bara när hållbarhetstankarna uppfattas som meningsfulla, och görbara, i förhållande till livet i stort, som de får genomslag", skriver etnologen Magdalena Petersson McIntyre i förordet.
Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Kulturell hållbarhet - vad är det? : om begreppets innehåll, användning och vetenskapliga relevans
  2. +
  3. Den lodande människan : havet, djupet och nyfikenheten

De som köpt den här boken har ofta också köpt Den lodande människan : havet, djupet och nyfik... av Patrik Svensson (inbunden).

Köp båda 2 för 267 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna