Checkpoint 2020 : människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid (häftad)
Format
Häftad (Danskt band)
Språk
Svenska
Serie
Centrum för Öresundsstudier
Antal sidor
231
Utgivningsdatum
2020-04-22
Förlag
Makadam förlag
Dimensioner
230 x 170 x 20 mm
Vikt
578 g
SAB
Ncba
ISBN
9789170613067
Checkpoint 2020 : människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid (häftad)

Checkpoint 2020 : människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid

Häftad, Svenska, 2020-04-22
249
  • Finns i lager! Skickas inom 1-3 vardagar.
  • Gratis frakt inom Sverige över 199 kr för privatpersoner.
Öresundsbron fyller 20 år! Vad har hänt under dessa år? Och vart är vi på väg?

Danska och svenska forskare, analytiker och journalister ger i denna antologi en aktuell bild av brons betydelse och utvecklingen i regionen. Gräns- och id-kontroller, pendling och ett förändrat politiskt samarbete har präglat bilden under de senaste åren, men vad betyder detta i ett större sammanhang och hur kan det tolkas? Coronapandemin som fått stor påverkan på Öresundsregionen utbröt under slutarbetet med denna bok våren 2020 och kommenteras kort. Dessutom möter vi den danska tonåringen som går på skategymnasium i Malmö, forskaren som gått från att demonstrera mot bron till att hylla regionen, författaren som utforskat sin transidentitet i Köpenhamn och en rad andra personer som lever och verkar omkring Öresund.

I sex essäer utvecklar forskarna sin syn på hur Öresundsbron utgör en gräns mellan två länder och inte bara en fast förbindelse samt hur den nya benämningen Greater Copenhagen anknyter till bron och berättelsen om Öresundsregionen. De undersöker hur bron skapar nya mönster för tillgänglighet, urbanisering och geografisk olikhet och hur en till synes vanlig tv-serie lyckades förnya och fördjupa brons symbolkraft. Vidare får vi ta del av hur bron är en projektionsyta för olika slags engagemang och identiteter som kan vara både lokala och kosmopolitiska. I den avslutande essän ställs den kritiska frågan huruvida Öresundsbron som vi känner den i dag är ett tecken på en ny tid och modernitet med förankring i den djupa nationalstaten.

En inledning och en epilog ramar in de sex forskaressäerna, samt ett rikt urval av röster och reflektioner om bron och regionen. Längre intervjuer med människor som rör sig i den dansk-svenska gränsregionen varvas med kommentarer från makthavare och allmänhet. Tillsammans bidrar de olika inslagen till en komplex bild av Öresundsbrons betydelse.

Checkpoint 2020. Människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid har arbetats fram i samverkan mellan Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet och dansk-svenska Øresundsinstituttet med sin gränsregionala nyhetsbyrå News Øresund.

Centrum för Öresundsstudier vid Lunds universitet utgår från idén om gränsen som både barriär och motor och är en plattform för kritisk diskussion av frågor som aktualiseras i gränsregioner, särskilt i en transnationell gränsregion som Öresund. Checkpoint 2020 är den fyrtionde volymen i vår bokserie (ISSN 2001-9874). Boken finns även i en dansk utgåva med ISBN 978-91-7061-307-4.

Visa hela texten

Passar bra ihop

  1. Checkpoint 2020 : människor, gränser och visioner i Öresundsbrons tid
  2. +
  3. Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA

De som köpt den här boken har ofta också köpt Skymning i Amerika : berättelser om ett annat USA av Malin Ekman (inbunden).

Köp båda 2 för 488 kr

Kundrecensioner

Har du läst boken? Sätt ditt betyg »

Fler böcker av författarna